OBRATIO SE VJERNICIMA

Reis Kavazović pozvao muslimane da poste Dan Arefata

Post dana Arefata iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine

Avaz.ba
28.07.2020 11:04

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Foto: Avaz

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je pozvao članove i pripadnike Zajednice da poste deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznatog kao Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata).

Dan Arefata je dan u kojem hadžije borave na Arefatu i ove godine je u četvrtak, 30. jula.

U pozivu vjernicima reisu-l-ulema ih je podsjetio da je post Dana Arefata sunnet Poslanika a.s. (praksa koju je lijepo oponašati), kojeg su praktikovala četverica pravednih halifa, ashabi i naši dobri prethodnici na ovim prostorima. Podsjetio ih je na hadis koji prenosi Muslim od Ebu Katada da je Vjerovjesnik, a.s., govorio: "Post dana Arefata iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine..."

- Ove godine su mnogi koji su imali nijjet odlaska na hadž bili spriječeni u tome i samo mali broj muslimana će obaviti ovu islamsku dužnost. Ali post ovog dana nam daje priliku da svi obilježimo ovaj mubarek dan - stoji u pozivu reisu-l-uleme.

Također je podsjetio i na to da je po hanefijskoj pravnoj školi dozvoljeno nijjet (odluku) za dobrovoljni (nafila) post donijeti naknadno, tj. na sam dan posta.

Komentari

NA VRH