NOVI PROJEKTI

Miloš Bošnjaković osnovao kompaniju „Seven Plus“: Ako ne može zlato, može hrom

Općinsko vijeće Vareš dalo mu je saglasnost za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju rude hroma na području Duboštica - Tribija

Piše: E. Trako

6.8.2020

Istraživat će na području od 11 kvadratnih kilometara. Avaz

Nakon što je isključen iz kompanije „Eastern Mining“, koja se bavi istraživanjem terena u Varešu, Miloš Bošnjaković osnovao je svoju kompaniju „Seven Plus“ s kojom namjerava krenuti u iskopavanje rude hroma na prostoru Tribije u blizini Vareša.  

Nova kompanija

Kako je Bošnjaković objasnio za naš list, posao rudarenja je nešto čemu je posvetio cijeli svoj život.

- To je jednostavno jače od mene. Idem da radim ono što najbolje znam – kaže Bošnjaković.  

Općinsko vijeće Vareš dalo mu je saglasnost za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju rude hroma na području Duboštica - Tribija, općina Vareš. Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona ranije je Općinskom vijeću i načelniku uputilo dopis u kojem se tražila saglasnost za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju rude hroma od privrednog društva “Seven Plus” d.o.o. Sarajevo.


Bošnjaković: Ne može bez rudarstva. Avaz

- Sada su formalnosti u pitanju. Napravio sam firmu koja se zove „Seven Plus“ i u toku je proces, tražimo prostore. Bit će to vareška firma, nemam kancelarije u Varešu, ali evo i to sam dogovorio i u postupku sam – otkriva Bošnjaković.

Na pitanje hoće li u kompaniji zaposliti 120 ljudi, kako se moglo čuti, Bošnjaković kaže da bi taj broj mogao biti i veći ukoliko sve bude prema planu.  

- Najbitnije je da sada sve držimo pod kontrolom. Ako se sve potvrdi, bit će i mnogo veći broj zaposlenih – dodaje Bošnjaković.


Dobro radio

Kaže da je na prostoru Vareša na oko 11 kvadratnih kilometara odredio prostor na kojem će raditi istraživanja.  

- Idemo u geološka istraživanja i potvrđivanje historijskih rezervi. Nismo još potpisali ugovor. Ljudi u Varešu su oduševljeni i to mi je drago. To mi je potvrda da sam do sada dobro radio – kaže na kraju Bošnjaković.  

Naslijedio ga Britanac

Nakon pokretanja historijskog projekta istraživanja tla u Varešu i vraćanja u život ideje o otvaranju rudnika u ovom gradiću, Bošnjaković je smijenjen s pozicije direktora „Eastern Mininga“. Njegovo mjesto zauzeo je Britanac Dominik Roberts (Dominic).  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.