SARAJEVO

"Odbrana BiH - Igman 2020": Hrabri branioci spriječili su agresora da potpuno blokira Sarajevo

Zvanično počelo obilježavanje

E. H. / Avaz.ba
06.08.2020 13:32

Šefik Džaferović

Foto: L. M. / Avaz

Javna ustanova Fond memorijala KS i ove godine organizira manifestaciju „Odbrana BiH - Igman 2020“ kojom se tradicionalno ukazuje počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova, te preživjelim ratnim veteranima. 

Jutros je i zvanično počelo obilježavanje i to defileom veterana od Skenderije do Kovača.

Zbog trenutne situacije neophodno je ispoštovati mjere kriznih štabova, te zbog toga po prvi put moto manifestacije je "Ostani kući i posvjedoči".

Isto tako, položeno je i cvijeće na mjestima stradanja građana Sarajeva i to kod Alipašine džamije, na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. te kod Vječne vatre, Markala i Kovača.

Od 12 sati traje svečanost otvaranja manifestacije koja se održava u Otvorenom amfiteatru Memorijalnog centra Kovači, a bit će prikazan i performans Hadžera.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović govoreći o obilježavanju godišnjice bitke na Igmanu poručio je da se danas sjećamo jedne od veličanstvenih bitaka koje je vodila Armija RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije, a te 1993. godine na Igmanu, zahvaljujući hrabrim braniocima Bosne i Hercegovine, hrabrim braniocima ove zemlje, spriječen je agresor da potpuno blokira Sarajevo.

- Da se desila ta blokada, to bi imalo svog uticaja, kako na strateškom, političkom, vojnom, ali i svakom drugom planu. Zahvaljujući braniocima, zahvaljujući Armiji RBiH, to se nije dogodilo. Glavni grad Bosne i Hercegovine nije bio potpuno blokiran. Imao je vezu sa svijetom putem preko Igmana. Naravno, sjećamo se svih bitaka, sjećamo se svega onoga što se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine, iz vremena agresije na BiH. Sjećamo se i radi sebe i radi budućih generacija, radi svih nas - naglasio je Džaferović.

Naveo je da nikada nećemo zaboraviti ono što nam se dogodilo u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Kultura sjećanja i pamćenja je jako bitna i jako važna za budućnost. Prenosit ćemo to mlađim generacijama da znaju šta se dešavalo jer to će svakako biti vrlo važan putokaz i u njihovim životima – pojasnio je Džaferović.

Rekao je da i sada vodimo bitku za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

Komentari

NA VRH