RIJEČ STRUKE

Pulmolog Ognjen Gajić za "Avaz": Efikasne vakcine protiv korone očekujemo prije zime

Većina stručnjaka predviđa da će se pandemija završiti do naredne godine, kaže Gajić

E. Halimić / Avaz.ba
07.08.2020 09:35

Gajić: Vakcina treba biti dostupna u cijelom svijetu

Foto: Arhiv

Pandemija koronavirusa može se kontrolirati i eventualno zaustaviti, i to na dva načina, kazao je u razgovoru za „Avaz“ Ognjen Gajić, Sarajlija koji je među vodećim pulmolozima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gajić radi kao specijalista za intenzivnu njegu i bolesti pluća na “Mayo” klinici u SAD, a riječ je o čovjeku koji je i bio član prve postave kultne sarajevske grupe „Zabranjeno pušenje“.

Vodeći stručnjaci

- Pandemija se može zaustaviti ili kontrolirati prekidom lanca prijenosa, uz striktne epidemiološke mjere, kao što je to uspjelo na Novom Zelandu i u velikom dijelu Kine. To se može postići i razvojem imuniteta, i to prirodno, te uz pomoć vakcinacije. Kada je većina stanovništva imuna, virus nema načina da se širi i tako nestaje. Uz kombinaciju ova dva faktora većina stručnjaka predviđa da će se pandemija završiti do 2021. godine – kaže Gajić. 

Kada je riječ o pronalasku vakcine protiv koronavirusa, Gajić navodi kako nikada veći broj istraživača nije radio na jednom problemu.

- Svi se nadamo jednoj ili više efikasnih vakcina možda već prije zime. Vidjeli smo da virus ne poštuje granice, a da bi se pandemija efektivno suzbila potrebno je da vakcina bude dostupna u cijelom svijetu – naglasio je Gajić.

Na osnovu ličnih iskustava u svakodnevnom radu s oboljelim pacijentima, Gajić navodi da koronavirus često dovodi do teške obostrane upale pluća i potrebe za liječenjem u jedinicama intenzivne njege.

Sporiji oporavak

- Tok bolesti i oporavak su sporiji i traju više sedmica. Najveći problem je nagli priliv velikog broja kritično bolesnih koji u nekim sredinama prevaziđe kapacitete za liječenje. Nije dovoljna samo oprema. Daleko je važnije stručno osoblje sa specijalistima intenzivne medicine, dobro pripremljenim medicinskim sestrama, tehničarima, terapeutima, farmakolozima. Uz timski rad u razvijenim jedinicama intenzivne medicine rezultati liječenja su vrlo dobri, slično kao kod teških oblika sezonske gripe – pojašnjava Gajić. 

Podsjeća da fizička distanca i zaštitne maske nedvojbeno smanjuju rizik od prijenosa koronavirusa.

- Zaražene osobe često nemaju simptome. Nošenjem maske smanjuje se rizik od širenja virusa. Dakle, ne nosite masku za svoju ličnu zaštitu, nego da zaštitite druge od sebe. Moramo shvatiti da je nošenje maske obavezno u zatvorenom prostoru – poručio je Gajić. E. HALIMIĆ

Posvetio se medicini

Dr. Gajića pitali smo za razloge odustajanja od muzičke karijere i šta ga je ponukalo da se okrene medicini. 

- Presudni utjecaj na mene imao je prof. Saša Fajgelj, koji nam je na trećoj godini studija predavao uvod u kliničku medicinu. Umjesto običnog predavanja, on je glumio nanu iz sela pod Treskavicom, gdje je volio planinariti, koja se žalila na stomačne tegobe. Mi, studenti, smo, kao detektivi, morali otkriti šta joj je i kako da joj pomognemo – kazao je Gajić.

Komentari

NA VRH