SPORTSKE LEGENDE

Jasmin Hukić: Srce mi je puno kada sina zovnem Mustafa

U postratnoj BiH Mustafa Hukuć Huka postaje šef stručnog štaba Slobode, a zajedno s Fuadom Muzurovićem, u ulozi prvog trenera, udara temelje A reprezentaciji BiH

Rahmetli Mustafa s Jasminom. Arhiva

Piše: E. Skokić/ Avaz.ba

8.8.2020

Navršila se 21 godina otkako nas je zauvijek napustio Mustafa Hukić Huka, legendarni fudbaler i trener tuzlanske Slobode. Odrastao je u tuzlanskoj mahali Mejdan, gdje je napravio prve fudbalske korake, a bio je član zlatne generacije Slobode, koja je 1977. godine igrala u Kupu UEFA. Kasnije je igrao za Osijek, Adanu (Turska) i rekreativno za San Hoze, a upisao je i nekoliko nastupa za selekciju SFRJ.


Prvi trener

U postratnoj BiH postaje šef stručnog štaba Slobode, a zajedno sa Fuadom Muzurovićem, u ulozi prvog trenera, udara temelje A reprezentaciji BiH… Njegov sin Jasmin je kao maloljetnik ostao bez oslonca i uzora. Samo on, sestra Jasenka i majka Budimka znaju kakvi su im bili dani i noći. U godinama poslije očeve smrti Jasmin se izborio za status prvotimca u Slobodi, a u nekoliko utakmica je ponio i kapitensku traku oko ruke… 

Kasnije će dugogodišnju ljubav s djevojkom Azrom krunisati brakom. Otac je djevojčice Sarah i sina Mustafe, koji je dobio ime po svom legendarnom djedu.

- Prvi put sam otac postao sa 27, a drugi sa 34 godine. Roditeljstvo je ispunjenje mog dječačkog sna i obaveza da pošteno učim i odgajam svoju djecu kroz cijeli život. Svakako da na njih prenosim savjete mog rahmetli oca Mustafe i mame Budimke – kaže Jasmin Hukić.


Jasmin sa sinom Mustafom. E. Skokić

Nije mu bilo važno hoće li Azra roditi djevojčicu ili dječaka. Važno mu je bilo da su djeca živa i zdrava…

- Kada nam se rodio dječak, znali smo da će dobiti ime po djedu. Na početku mi je bilo neobično da ga zovem Mustafa, jer poslije tatine smrti to ime nisam uopće izgovarao. No, sada mi je srce puno i ponosan sam kad ga zovem Mustafa. Razlika između njega i Sarah je šest godina i, naravno, dosta su različiti kada je igra u pitanju. Sarah kao starija štiti svog brata, ali se znaju i posvađati – govori ponosni tata.

Od anegdota vezanih za odrastanje svoje djece, Jasmin izdvaja pitanja kćerkice Sarah.

Prenijeti ljubav

- Često me zna pitati: „Tata, zašto se Mustafa zove kao djed, a i tvoj djed je bio Mustafa. Je li to tako dogovoreno?“. Naime, moj tata je dobio ime po svom djedu, a moj sin po mom ocu. Najsretniji sam čovjek na svijetu što ponovo porodica Hukić ima Mustafu. Veoma mlad sam ostao bez tate i želim svu svoju ljubav, koja je meni nedostajala kroz odrastanje, prenijeti na svoju djecu – ističe Jasmin.

Roditeljstvo je najljepši Božiji dar i zahvalan sam dragom Bogu što imam ova dva mala ljudska bića. Volim ih, živim za njih i svoju porodicu, kaže Jasmin Hukić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.