Čeka li se da Mladić umre prije pravosnažnosti: Do kraja mjeseca počinje žalbeni postupak, presuda još daleko

Žalbe će najprije iznijeti njegova odbrana 25. augusta, a tužioci će to uraditi dan kasnije

T. L.

Mladić u sudnici: Odugovlačenje procesa

Foto: Arhiv


Odbrana ratnog zločinca Ratka Mladića treba do prekustra odgovoriti na upit suda da li će krvnik ili neko od njegovih advokata putem video linka učestvovati u početku žalbenog postupka pred Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Konačni početak žalbenog postupka u predmetu protiv Mladića zakazan je za 25. i 26. avgust ove godine, a nakon višestrukog odgađanja.

Žalbe će najprije iznijeti njegova odbrana 25. augusta, a tužioci će to uraditi dan kasnije, kada će Mladiću biti omogućeno i da se u desetominutnom terminu obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog vijeća, ukoliko to bude htio.

Iako je postupak već trebao biti okončan, a presuda donesena krajem godine, zbog promjena u sastavu Vijeća, Mladićeve bolesti, a potom i pandemije korona virusa došlo je do pomijeranja termina, a presuda se očekuje u drugoj polovini naredne godine. Ukoliko Mladić dočeka presudu živ.

Ratko Mladić osuđen je u novembru 2017. godine na doživotni zatvor, u prvostepenom i nepravosnažnom postupku, pred Haškim tribunalom zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva tokom opsade i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom četverogodišnjeg procesa koji je započeo 16. maja 2012. izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

Više o temi mladić

Više o:

mladić hag genocid
NA VRH

Podijeli članak na