NA LICU MJESTA

Jedna granična patrola, a kolone migranata stalno pristižu

Reporter “Avaza” obišao je jučer Trgovsku Raštelu, Gatu, Turiju i Plješevicu

Jedna granična patrola. E. Trako

Piše: E. T. / Avaz.ba

11.8.2020

Da je Graničnoj policiji BiH prijeko potrebno više od hiljadu novih policajaca dokazuje i sve kompleksnija situacija s migrantima u Unsko-sanskom kantonu. 


Migranti hrle prema Hrvatskoj. E. Trako

Više puta je prvi čovjek ove policijske agencije Zoran Galić apelirao, pozivao i upozoravao da im je i prije migrantske krize nedostajalo kadrova, a eskaliranjem ovog problema potrebe za novim policajcima mnogo su veće.


Detaljna kontrola

Reporter “Avaza” obišao je jučer Trgovsku Raštelu, Gatu, Turiju i Plješevicu. Jedna patrola Granične policije BiH pokrivala je cijeli taj teren.  

Graničare smo sreli najprije u Gati, gdje su detaljno pretresali automobil Polo. Vozač je sve morao otvoriti i dati im na uvid. Dok je pretres trajao, grupa od 20 ilegalnih migranata je lokalnim putem zaobišla patrolu graničara i nastavila dalje prema Hrvatskoj.  


Jedna policijska patrola. E. Trako

Sve i da su krenuli prema njima, graničari ih ne bi mogli vratiti, jer u posljednje vrijeme, prema svjedočenju vlasnika jednog marketa u Gati, migranti samo sjednu na zemlju i odbijaju se pomjeriti.

- Šta dvojica ljudi mogu kada njih 20 odbija poslušati naređenje - kaže naš sagovornik.  

Na drugom kraju, na Plješevici, koja je izuzetno zahtjevnija za prelazak granice i ulazak u Hrvatsku, jučer nije bilo nijedne patrole Granične policije BiH. Operativno, migranti su na tom dijelu aktivniji noću. A i krijumčari.

Prepušteni sebi

Na posljednjem sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima u USK konstatirano je kako je posljednjih sedmica sigurnosna situacija najsloženija od početka migracijskog procesa.  


Migranti u grupama idu prema granici. E. Trako

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je da situacija nikada nije bila gora.

- Migranti svakodnevno dolaze. Nekoliko ih je hiljada na javnim površinama, napuštenim objektima. Prepušteni smo sami sebi. U kampu Lipa boravi oko 1.000 ljudi, a tamo ih se mnogo više može smjestiti - kazao je on.E. TRAKO

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.