PAD BROJA ZARAŽENIH

Karamehić: Ohrabrujuće brojke, ali ovo je ruski rulet

Činjenica je da nije bio manji broj testiranja u odnosu na prethodne dane

Karamehić: Nije dobro ni kada jedan život izgubimo. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

18.8.2020

Bolje vijesti vezane za koronavirus stigle su jučer iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo. One su pokazale da su u BiH koronavirusom zaražene svega 102 osobe, i to u Federaciji 58, a Republici Srpskoj 44. Nažalost, ipak je bilo šest smrtnih slučajeva, pet u FBiH i jedan u RS.

Prema riječima istaknutog imunologa i stručnjaka Jasenka Karamehića, ove brojke su mnogo bolje, posebno uzimajući u obzir da se i broj urađenih testiranja ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodne dane.

- Želim da tako bude i dalje. Ovi brojevi jesu mnogo bolji i daj Bože da se nastavi tako. Ali trebamo pratiti situaciju narednih dana. Činjenica je da je uvijek bolje kada je barem jedan dan kako treba nego da nije. Ranije je sve bilo po 200, 300 ili čak 400 zaraženih. To je puno za jednu malu zemlju koja ima svega tri miliona stanovnika - kazao je Karamehić.


Dobre vijesti iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Arhiv

Poručio je građanima da se i dalje pridržavaju svih mjera.


- Jer nema vakcine, nema lijeka, a osim toga, nema ih šta drugo spasiti od ovog virusa, koji je pravi ubica. Koliko god neko to potcjenjuje i misli da će se izvući na godine, mladost ili imunitet, ovo je ruski rulet. Ove cifre jesu ohrabrujuće. Posebno što ide jesen, koja nam nije saveznik. Tu dolazi sezonska gripa, drugi virusi koji se ponavljaju u to doba godine, nisu endemski, ali kada se udruže s ovim, onda nije to dobro. Teško je razlikovati bilo kojem kliničaru, bez obzira na njegovo iskustvo. Nije dobro ni kada jedan život izgubimo - istakao je Karamehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.