DF PROTIV NIP-A

Stranke zaratile zbog manekenke

Spor između dvije stranke nastao je zbog kandidature Elme Mujadžić za načelnicu Općine Novi Grad

Elma Mujadžić i Željko Komšić. Avaz

Avaz.ba

18.8.2020

Demokratska fronta i Građanski savez poslale su saopćenje za javnost u kojem, kako se navodi, „najoštrije osuđuju napade na kandidatkinje koalicije DF-GS, posebno na Elmu Mujadžićkandidatkinju u Novom Gradu, od strane medija i aktivista bliskih koaliciji stranaka koju predvodi antisemitska stranka Narod i Pravda.“ 

- Mi u DF-GS smo kandidovali jedine dvije kandidatkinje za načelnička mjesta u Kantonu Sarajevo u skladu sa našim svjetonazorskim opredijeljenjima, dok su bivši progresivci i liberali iz SDP i NS, a kojima danas ideološki tempo postavlja osoba sa crnih stranica State Departmenta, odlučili da ne kandiduju niti jednu ženu. Pozivamo ih da umjesto rashodovanih SDA-ovaca koji dominiraju njihovim kandidatskim listama podrže kandidatkinje za načelnice Elmu Mujadžić i Adnu Pandžić u ključnim opštinama u KS – navedeno je.

Od medija traže „da se pridržavaju etičkog kodeksa i ne učestvuju u širenju mizoginije koja je očito kamen temeljac stranaka “četvorke”. Primitivni izljevi mržnje prema ženama u javnom prostoru su glavni razlog nedovoljnog broja žena u javnom životu i mediji bi se trebali ponašati odgovorno i profesionalno prema ženama upravo zbog toga.“ 

Spor između dvije stranke nastao je zbog kandidature Elme Mujadžić za načelnicu Općine Novi Grad koja se ranije, kako su objavili pojedini mediji, bavila i manekenstvom.

Inače, nije tačna tvrdnja DF-a u njihovom saopćenju da su oni predložili “jedine dvije kandidatkinje za načelnička mjesta u Kantonu Sarajevo”, jer je, kao što je poznato, SBB predložio Sanelu Prašović-Gadžo za načelnicu Novog Grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.