KOMENTAR DANA

Ima li države u Krajini

Zna li Šefik Džaferović da, kada se narod samoorganizira, u tom dijelu država ne funkcionira

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić

20.8.2020

Krajišnici se samoorganiziraju i vraćaju autobuse s migrantima! 

Isuviše olako bh. javnost, a posebno vlasti doživljavaju ovakve medijske napise posljednjih dana. Posebno bošnjački predstavnici u vlasti. Posebno bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, jer su Bošnjaci na najvećem udaru migranata.

Zna li Šefik šta znači kada se narod u jednom dijelu države samoorganizira? S obzirom na to da praktično ništa nije poduzeo po pitanju rješavanja ovog problema, čak niti jednom nije otišao u Krajinu, očigledno da ne zna ili mu to stanje odgovara.

Zato, da ga podsjetimo da skoro sve definicije države počinju sa: „Država je organizirana društvena zajednica...“

Je li to znači da države nema u Krajini, jer se narod samoorganizirao? Shvatio da ga vlast ne može ili ne želi zaštititi i uzeo stvari u svoje ruke, mimo zakona i državnih organa koji su zaduženi za provođenje zakona i zaštitu građana.

Godinama Milorad Dodik ili lupeta ili konkretno pokušava dokazati da BiH nije funkcionalna država. Istina, više lupeta. Ali činjenica je da nikada Dodik tako konkretno nije uspio pokazati da je BiH nefunkcionalna kao što se ovih dana događa u Krajini.

Ima i još jedna bitna stvar. Samoorganizacija naroda znači i da se, naprimjer, porez više ne plaća državi da uvede red u određenu grupu, nametne zakone i zaštiti članove grupe - uspostavi državu. Kada se građani sami štite i organiziraju, praktično plaćaju poreze samo da bi Džaferović i ostali imali visoke plaće, skupe Audije, pratnju...

A narodu Krajine je dogorjelo do nokata. Ugrožene su im porodice, majke, djeca... Uzeli su Krajišnici ovaj put pravdu u svoje ruke zbog očaja, jer nemaju izbora.

Kada će to sljedeći put učiniti i zbog čega, to niko ne zna. Sigurno je da bi bilo dobro da to učine i za izbore. Kao i svi ostali. Jer tada će sigurno svi imati izbora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.