SKUPŠTINA KS

Šahman: Ko je donio odluku da se rasformira izolatorij na Građevinskom fakultetu

Na brojna o epidemiološkoj sitauciji u KS nema odgovora

Šahman: Zašto ljekari telefonski liječe pacijente. Avaz

Piše: A. Č. / A. Č. / Avaz.ba

20.8.2020

Dok su na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo bila zastupnička pitanja i inicijative, zastupnica Bilsena Šahman postavila je niz pitanja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS.

Pitala je zašto se pokrenulo pripremanje izolatorija na Bjelavama jer, kako je rekla, poznato je da tamo nema uvjeta za bolesnike, koliko je koštalo opremanje izolatorija na Građevinskom fakultetu i ko je donio odluku da se rasformira i zašto. 

- Šta je sa izolatorijem na Kliničkom centru i dokle su stigli radovi za izolatorij u Općoj bolnici te kolika je popunjenost bolničkih kreveta u KCUS-u, a kolika u Općoj bolnici - pitala je Šahman.

Sada, dok traje druga tačka dnevnog reda Informacija Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja koronavirusa zastupnica Šahman ponovila je:

- Zašto na moja pitanja ili niko ne odgovara ili nema odgovora. Ponovo tražim da mi se usmeno odgovori na prethodna pitanja. Dodajem i nova, a zanima me zašto pulmolozi u Covd ambulantama ne pregledaju pacijente direktno, ne slušaju nalaz na plućima i ne propisuju terapiju već samo sa daljine očitavaju RTG snimke što može uraditi i radiolog. 

Zatim zašto mnogi ljekari telefonski liječe pacijente. Da li se boje odgovornosti propisivanja terapija ili se boje pacijenata i ko je odgovoran za taj propust. Zanima me i ko ograničava broj uzoraka koji će se predati i da li je tačno da Krizni štab prosljeđuje naredbe iz Kliničkog centra da se iz jedne općine mogu predati po 25 uzoraka. Zašto se iz dana u dana smanjuje broj testirnanih i zašto pacijenti danima čekaju rezultate što je neke koštalo života prethodnih dana. Očekujem odgovore na sva pitanja koja sam postavila - rekla je Šahman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.