STAVOVI

Hoće li Vučić upasti u opasne Dodikove separatističke igre

Sankcije protiv Dodika su produžene, i dalje je na ''crnoj listi'', kaže Mulabegović - Priča se namjerno podgrijava kako bi se pomoglo Vučiću u pregovorima, kaže Trnka

Dodik sljedeće sedmice putuje kod Vučića na razgovor. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

22.8.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dostavio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dokumente u kojima ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH te navodi da su slučajevi Republike Srpske i Kosova identični i da se trebaju identično rješavati. To je izazvalo oštre reakcije u BiH.


Politička manipulacija

Trnka: Kosovo je nezavisno, a RS nije. Arhiv

Ovo pismo Vučić bi, navodno, trebao dostaviti Bijeloj kući u Vašingtonu, gdje putuje početkom septembra na pregovore između Prištine i Beograda. Nakon što je Dodik djelimično otkrio sadržaj pisma, oglasio se i Vučić, koji je potvrdio da je dobio dokument i da u njegovom pisanju nije učestvovao. Istakao je da je pročitao dokument i da će ga „pročitati još dva puta da bi se bolje upoznao i da bi ga bolje proučio“. 

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka za „Avaz“ kaže da se pitanja Kosova i Republike Srpske ne mogu povezivati, jer se pravno radi o različitim stvarima.

- Kosovo je nezavisna država, a postala je takva zato što je režim Slobodana Miloševića kršio ljudska prava Albanaca. Kosovo je u bivšoj Jugoslaviji bilo konstitutivni element federacije i imalo je svoje predstavnike u institucijama. S druge strane, BiH je imala drugačiji put, nezavisnost je stekla voljom svojih građana, međunarodno je priznata. Stoga nema razloga da se ovo povezuje - istakao je Trnka. 

Dodao je da se ova priča namjerno podgrijava kako bi se pomoglo Vučiću u pregovorima o statusu Kosova. 

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović za „Avaz“ je kazao da je u pitanju politička manipulacija.


Mulabegović: Politički apsurd. Arhiv

- To pismo je politički apsurd u datoj situaciji. Tako mislim prije svega zbog stava SAD prema Balkanu i zbog toga što je sadašnje stanje u BiH regulirano Dejtonskim sporazumom, koji su kreirale SAD. S druge strane, svi znaju kakav je odnos američke administracije prema Dodiku, to je drugi faktor koji nosi trajni negativni predznak. Treći bitan moment je da je pitanje Kosova neposredni proizvod politike SAD i to se sve skupa uvezuje u svjetsku politiku i odnose na Balkanu - istakao je Mulabegović.

Jedan od osnivača SDP-a BiH i član Predsjedništva Pokreta socijalne demokratije i pravde Miro Lazović za „Avaz“ je kazao da zajednička igra Vučića i Dodika pred predstojeći samit Beograda i Prištine u Vašingtonu nije realna. 


Lazović: Igra Vučića i Dodika. Arhiv

- Dodikova želja da veže neminovno priznanje Kosova sa statusom entiteta RS ostat će samo želja. SAD su tvorac Dejtonskog sporazuma i ne vjerujem da će ih Dodikovo pismo nasekirati. Međutim, problematično je za naše unutrašnje odnose to što Dodik u kontinuitetu podriva BiH - istakao je Lazović i dodao da dovođenje Kosova i RS u istu ravan nije pravno, politički niti historijski utemeljeno. 


Utvrđen genocid

Arapović: Regionalno poigravanje. Arhiv

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović (SBB) kazao nam je da Bosna i Hercegovina neće biti poligon za regionalnu trgovinu teritorijem. 

- Povodom obraćanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika srbijanskom predsjedniku Vučiću, i obostrano iskazane namjere da još jednom pokušaju povezati rješavanje međusobnih odnosa Srbije i Kosova sa unutrašnjim uređenjem Bosne i Hercegovine, još jednom vrijedi napomenuti obojicu da je današnje unutrašnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine plod vrlo bolnog kompromisa, iza kojeg su ostale desetine hiljada ubijenih, ranjenih, silovanih, stotine hiljada protjeranih građana i građanki Bosne i Hercegovine, međunarodno-pravno utvrđeni genocid nad Bošnjacima, agresija i pokušaj potpunog zatiranja jednog naroda, jedne kulture, historije i jedne hiljadugodišnje države. Ipak, Bosna i Hercegovina je nadživjela sve brojne nasrtaje velikih i jakih okupatora, nadjačala je agresiju tokom devedetih, pa bez imalo sumnje znamo da će nadjačati i ove posljednje ostatke velikodržavnih iluzija koje se gaje još samo u glavama pojedinaca u manjem bh. entitetu i u Beogradu - istakao je Arapović.

Dodao je da nemoć i nespremnost srbijanske političke elite da konačno uredi međusobne odnose s Kosovom, uz istovremeno dvoličnu, štetnu i destabilizirajući ulogu u cijeloj regiji, a posebno spram Bosne i Hercegovine prije ili poslije doživjeće potpuni fijasko, kao što se vidi na primjerima euroatlanstkih integracija Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. 

- Pokušaji povezivanja konačnog rješenja kosovskog pitanja, koje u regiji još samo Srbija odbija vidjeti kao već završeno, sa unutrašnjim uređenjem Bosne i Hercegovine, nema nikakve šanse za uspjeh, jer se svaka država-garant Dejtonskog sporazuma, a Srbija to nije, oštro tome protive, kao i svi patrioti koji su u mnogo gorim okolnostima odbranili Bosnu i Hercegovinu od agresije, ali i mirnodopskih nasrtaja, s istoka i zapada. Bosna i Hercegovina zato neće biti poligon za regionalno poigravanje granicama i trgovinu teritorijem. Ni pregovori koje će Srbija i Kosovo uskoro nastaviti u SAD, ni vrijeme predizborne kampanje u našoj zemlji, ni vrijeme borbe s pandemijom neće pomutiti našu viziju evropske, jedinstvene i suverene Bosne i Hercegovine, neće promijenti naše prioritete, niti će umanjiti interes za odbranu ove zemlje svima nama koji je volimo, svaki njen pedalj, za sva vremena - naglasio je Arapović.

Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Popov kazao je za „Avaz“ da je ovo stara i poznata priča, ali i da se pitanja RS i Kosova ni na koji način ne mogu povezivati.


Popov: Njihova priča ne drži vodu. Arhiv

- Na papir je stavljen stari plan prema kojem je RS rezervna varijanta ukoliko Srbija bude primorana da se odrekne Kosova. Vučić, kad govori o BiH, priznaje teritorijalni integritet, ali se nikad nije ogradio od Dodikovih izjava o mogućem referendumu. Ovo je jedna igra i adut koji se stavlja Vučiću u ruke u oči pregovora u Vašingtonu - pojasnio je Popov.

Dodao je da, kada je riječ o Amerikancima, za njih ova priča uopće „ne drži vodu“ jer je teško povjerovati da će oni promijeniti svoju politiku prema Balkanu i BiH.

Borenović: Bitna pozicija RS unutar BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je RS veoma važno što Vučić stalno ističe punu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu, jasnu poziciju RS sa svim svojim ustavnim nadležnostima unutar BiH, bez miješanja u naše unutrašnje stranačke i političke odnose. Borenović je istakao da je već poznato da je veoma skeptičan, oprezan i sumnjičav prema Dodikovim političkim inicijativama i papirima. 


SDA: Vučić vodi dvoličnu i agresivnu politiku

Koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s vlastima RS u svrhu povezivanja statusa Kosova s entitetom RS u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova predstavlja nastavak agresije na BiH, s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti, smatraju u SDA. Dodali su da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.