ISTRAŽUJEMO

Pompezno najavljeni projekt: "Sarajevo Tower" zjapi prazan

Rok za useljenje stanara bio 31. juli prošle godine

Zaustavljeni radovi na „Sarajevo Toweru“. M. Kadrić

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

24.8.2020

Pompezno najavljivani projekt izgradnje „Sarajevo Towera“ nije ni blizu okončanja. Niko ne zna kada će objekt biti završen, a rok za useljenje stanara 31. jula prošle godine davno je probijen. I pored spektakularnog vatrometa koji je upriličen povodom završetka konstrukcijskih radova, ova građevina i dalje zjapi prazna.

Akcija FUP-a

Više od godinu oni koji su platili dio ili čak čitav iznos ne mogu useliti u stanove, niti znaju kada će to moći učiniti. A izgradnjom objekta bave se i organi gonjenja.

Naime, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u julu prošle godine uhapsili su Elvedina Mahmutovića, direktora kompanije „Smart Invest“, jednog od investitora projekta, i Sedina Halilovića, zaposlenog u Odjelu za prodaju nekretnina „Sarajevo Towera“, zbog sumnje na reketiranje i uzimanje mita.

Firma „ANS Drive“ je suinvestitor i generalni izvođač radova. S obzirom na to da objekt prelazi 10.000 kvadratnih metara površine, tačnije ima više od 73.000, nije u nadležnosti Općine Novo Sarajevo, već Ministarstva prostornog uređenje KS.

Kako nam je kazao ministar Faruk Kapidžić, za sada nema nikakvih zabilješki o dešavanjima kada je u pitanju objekt, barem otkako je on preuzeo mandat.

- U trenutku kada se završi objekt Ministarstvo saziva Komisiju za tehnički prijem po zahtjevu investitora. Bio je problem zbog priključka struje. Ekipa jednog investitora, kao i ekipa drugog pravnog lica, došle su u razmaku od sedam dana da pitaju za struju, s obzirom na to da „Elektrodistribucija“ neće da im je priključi. To s njima trebaju rješavati, mi imamo veze s objektom tek kada bude tehnički prijem - kazao je Kapidžić.

Dodao je da Komisija za tehnički prijem provjerava sve, zbog čega objekt mora biti u potpunosti završen, te da se upotrebna dozvola ne može dobiti prije. Kako saznajemo, skoro 500 stanara je kupilo nekretninu, a neki su čak odmah platili puni iznos.

Firma „Euro Profil“ je bila angažirana na postavljanju fasade, ali su obustavili radove jer im „Smart Invest“ duguje 1.000.058 KM.

Kapidžić: Bio je i problem zbog priključka struje. Arhiv

Novac građana

- Te radove niko ne nastavlja, niti ih može nastaviti dok nama ne bude isplaćeno – ističe Elmedin Pinjić, suprug vlasnice „Euro Profila“. 

Kaže i kako zna da su građani platili nekretnine, te da će se mnogi naći u problemu, posebno oni koji su digli kredit za stan.

- Oni taj kredit otplaćuju, a stana nemaju. Koliko znam, i ugovorima su neke ljude napravili budalama. U njima stoji da do godinu ne mogu tražiti povrat novca, a nakon godinu, ako traže, ne mogu ga dobiti dok on ne proda trećem licu nekretninu. Dakle, mogu odustati od nekretnine, ali ne mogu dobiti svoj novac sve dok neko treći ne uzme istu nekretninu. Možda zato on (Elvedin Mahmutović, op. a.) i radi to, da dosta ljudi odustane, da mu ostane novac na računima, uradi još jedan projekt njihovim novcem i da im onda sve to isplati kada to proda za pet ili deset godina – smatra Pinjić.

"Sarajevo Tower" još zjapi prazan. M. Kadrić

Morali otpustiti ljude

Pinjić je naglasio da je „Euro Profil“ potpisao ugovor 7. februara 2019. godine s rokom završetka radova na fasadi do 7. avgusta.

- Do tog mjeseca uopće nisu imali objekt završen, pet spratova je falilo. Zbog svega ovoga i mi smo morali otpustiti ljude. Imali smo 84 čovjeka, sad imamo 27 ili 28. Napravili smo sporazumne raskide zbog tog problema – kazao je Pinjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.