PU FOČA

Krivična prijava protiv Pavlovića: Mašine "Srbinjeputeva" uništile imanje Sulje Hasanbegovića

Radovi su izvedeni u okviru priprema za izgradnju mini hidroelektrane na rijeci Bjelava

Piše: Al. B. / Avaz.ba

25.8.2020

Suljo Hasanbegović. Arhiv

Policijska uprava Foča dostavila je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Gordana Pavlovića, vlasnika preduzeća za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju puteva “Srbinjeputevi”, zbog postojanja osnovane sumnje da je, kao odgovorna osoba u preduzeću, počinio krivična djela oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, odnosno samovlašće.

Kako je saopćeno iz PU Foča, on se sumnjiči da je odobrio radove koji su od marta do avgusta ove godine izvedeni na imanju Sulje Hasanbegovića u mjestu Rijeka kod Foče tokom kojih je sa radnim mašinama imanje uništeno i prokopano cijelom dužinom, čime je nastala velika materijalna šteta.

Radovi su izvedeni u okviru priprema za izgradnju mini hidroelektrane na rijeci Bjelava kod Foče, protiv čega se već duže vrijeme bune građani Foče, ali i nevladine organizacije i ekolozi iz ovog i drugih gradova BiH.


Protesti održani 7. avgusta. Arhiv

Hasanbegović nakon rata živi u SAD, ali se pojavio među učesnicima protesta „Sačuvajmo rijeke Foče“, koji su 7. avgusta organizirani pored Bjelave.


– Investitor nikakvog kontakta sa vlasnicima imanja nije imao. Rijeka teče kroz naše imanje, sa lijeve i desne strane je zemlja Hasanbegovića, tako da je on prošao sa desne strane i promijenio tok rijeke u dužini stotinjak metara. Nije mi jasno da neko može uraditi tako nešto a da čak i ne pita – kazao nam je tada Hasanbegović.


Krivična prijava proslijeđena je Okružnom tužilaštvu Trebinje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.