ODE KOD RAJE

Šefik Džaferović ide u Islamsku Republiku Pakistan!?

Danas na sjednici Predsjedništva BiH prijedlog datuma planirane posjete predsjedavajućeg ovoj zemlji

Džaferović: Sve dogovorio. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

27.8.2020

U Sarajevu će danas biti održana redovna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je, prema dnevnom redu, prijedlog datuma planirane posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Islamskoj Republici Pakistan, saznaje „Dnevni avaz“.

Problemi s migrantima

S obzirom na to da je riječ o prijedlogu datuma posjete, više je nego jasno da je Džaferović već isplanirao posjetu Pakistanu, i to u jeku pandemije koronavirusa, i da se samo čeka saglasnost ostalih članova Željka Komšića i Milorada Dodika.

Za sada nije poznat tačan razlog posjete i s kim će se Džaferović sastati u toj zemlji, ali je vjerovati da će govoriti o problemima s kojima se naša država susreće kada su u pitanju migrantska kriza i sve veći broj ilegalnih dolazaka državljana Pakistana u BiH, bez validnih dokumenata.

Zanimljivo je da je ovo Džaferoviću prva samostalna posjeta jednoj državi, i to upravo Pakistanu, otkako je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH.

Ranije je išao u Tursku i Sloveniju, ali zajedno s drugim članovima Predsjedništva. Boravio je jedino samostalno u Saudijskoj Arabiji, kao član Predsjedništva. U posljednjih nekoliko godina skoro da je nemoguće pronaći podatak ko je sve od lidera jedne države posjetio Pakistan.


Džaferović: Sve dogovorio. Arhiv

Iako će dnevni red biti usaglašen na samoj sjednici, prema nezvaničnim informacijama, osim datuma posjete Džaferovića Pakistanu, bit će razmatrano još 27 tačaka, među kojima je i informacija Ministarstva sigurnosti BiH o stanju s migracijama u proteklih nekoliko mjeseci.


Informacija o granici

Iako se očekivalo, na predloženom dnevnom redu nema informacije o otvaranju granica za državljane SAD, Turske i arapskih zemalja, a što mjesecima traže državna zastupnica Edita Đapo, kao i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Moguće je da ona bude danas posebno dopunjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.