VISOKE BROJKE ZARAŽENIH

Čerkez: Ovo je posljedica ljetovanja van naše zemlje

Zabilježen povećan broj oboljelih u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu

N. Ajnadžić / Avaz.ba

Godišnji odmori definitivno su doprinijeli rastu broja zaraženih

Foto: Arhiv


Koronavirus je uzeo još 11 života u našoj zemlji. Evidentirano je 309 novozaraženih, 71 u Republici Srpskoj i 238 u Federaciji BiH. Brojke su daleko od stabilnih i ukazuju na to da pandemija koronavirusa ne jenjava u našoj zemlji.

Tri kantona

- Evidentan je pad broja zaraženih u Sarajevu i Tuzli, gdje smo u proteklom periodu imali povećan broj oboljelih i smrtnih slučajeva. Ali se zato taj broj povećava u tri kantona - Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom. To je uglavnom posljedica nepridržavanja mjera, poput organiziranja svadbi - kaže Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo.

Još jedan razlog za povećan broj oboljelih su, navodi Čerkez, godišnji odmori.

- Mi smo dali preporuku da se ne ljetuje van Bosne i Hercegovine jer se na taj način mogla bolje kontrolirati situacija. To je bila preporuka mnogih evropskih zemalja i uglavnom one koje su ispoštovale tu preporuku imaju manje zaraženih. Istovremeno, posljednji podaci, naprimjer u Njemačkoj, pokazuju da je svaki peti građanin koji je došao s godišnjeg odmora zaražen. Odmori su, definitivno, doprinijeli većem broju novozaraženih - ističe Čerkez.

  • Čerkez: Izazov je i početak školske godine

    Čerkez: Izazov je i početak školske godine

    Foto: Arhiv


Adekvatan odgovor

Dodaje kako je situacija trenutno pod kontrolom, ali da nas očekuju novi izazovi. 

- Ljudi se i dalje vraćaju s odmora, a tu je i početak nove školske godine. Morat ćemo kontinuirano pratiti situaciju kako bismo mogli adekvatno odgovoriti na ove izazove - zaključuje Čerkez.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na