RASPODJELE

Republici Srpskoj 15 posto iz budžetske rezerve: Nevjerovatno je na šta su Šarović, Crnadak i Mektić pristali

Upadljivo je da je riječ isključivo o općinama u kojima je na vlasti SDS, kaže Novaković-Bursać

Novaković-Bursać: Nevjerovatno je za šta su glasali. Arhiv

Avaz.ba

3.9.2020

Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava budžetske rezerve budžeta BiH za 2019. godinu otkriva da je od ukupnog iznosa u visini od 1.800.000 KM u Republiku Srpsku usmjereno 230.000 KM ili manje od 15 posto. 

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kaže da ti podaci najslikovitije opisuju način na koji su radili ministri iz SDS-a i PDP-a u prethodnom sazivu Vijeća ministara. 

Ona kaže da se opstanak vlasti svodi na djelovanje u ličnom, uskostranačkom i interesu partnera iz FBiH, a ne u interesu Republike Srpske i njenih građana. 

- Nevjerovatno je na šta su Šarović, Crnadak i Mektić pristajali i za šta su glasali. Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na čijem je čelu bio Šarović u prošloj godini, iz budžetske rezerve je podijeljeno ukupno 450.000 KM, ali od toga je samo 230.000 završilo u RS - kaže Novaković-Bursać. 

Od toga je sa 80.000 KM finansiran vodovod u općini Istočni Stari Grad, 40.000 KM dodijeljeno je Općini Lopare, a 110.000 KM Općini Sokolac, i to bez jasnih naznaka za šta će novac u te dvije općine biti potrošen. 

- Upadljivo je da je riječ isključivo o općinama u kojima je na vlasti SDS - kaže Novaković-Bursać.

Prema Šarovićevom prijedlogu, kaže Novaković-Bursać, najvrjedniji projekt, u visini od 120.000 KM je vodovod u federalnoj općini Pale-Prača, ističući da je sa 100.000 KM finansirano održavanje Sajma turizma u Mostaru. 

- Potrebno je pomoći održavanje Sajma turizma u Mostaru, ali nije primjereno finansirati tu manifestaciju, a istovremeno ne dati ni marku za razvoj turizma na Jahorini, koja se Šaroviću nalazi pred nosom - smatra Novaković-Bursać.

Pita Šarovića i Crnatka da li je moguće da u Republici Srpskoj ne postoji nijedna kulturna i vjerska ustanova, nijedan sportista ili sportski kolektiv, nijedno udruženje privrednika ili poljoprivrednika, nijedna dobrotvorna ili nevladina organizacija koju je bilo potrebno podržati sredstvima budžetske rezerve. 

Snježana Novaković-Bursać pita kako je moguće da 600.000 KM budžetske rezerve preko Ministarstva civilnih poslova BiH završi u FBiH, a nijedna marka u Republici Srpskoj.

- Moguće je samo kada pozicije SDS-a i PDP-a u zajedničkim institucijama zavise od volje SDA, a ne od građana Republike Srpske - kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.