NEGATIVNI TRENDOVI

Ponovo pad prihoda u FBiH, neće biti novca za sve

Ovo konkretno za građane znači da će biti manje sredstava za školstvo, zdravstvo, policiju, nezaposlene, borce, kaže Čičić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

Izvještaj razmatrala Vlada FBiH

Foto: Arhiv


Prihodi od poreza u Federaciji i dalje su u minusu u poređenju s prethodnom godinom, navodi se u informaciji Ministarstva finansija, koja bi danas trebala biti razmatrana na sjednici Vlade FBiH.

Najjači mjesec

Kako „Avaz“ saznaje, u julu ove godine raspoloživi dio prihoda od indirektnih poreza za budžete svih nivoa vlasti u FBiH ostvaren je u iznosu od približno 282 miliona KM. 

- Ni naplata u julu još nije dosegla zabilježeni trend iz istog mjeseca prethodne godine. Tako su navedeni prihodi u julu 2020., u poređenju s julom 2019., manji za 10,5 posto ili za 33,2 miliona KM - navodi se u informaciji.

Dodaje se da ukupna naplata iznosi 1.503,4 miliona KM i manja je za devet posto ili za 150,2 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine.

Akademik Muris Čičić za „Avaz“ kaže da su ozbiljniji ljudi u BiH već odavno zabrinuti, budući da se od marta bilježe negativni ekonomski trendovi.

  • Faksimil dijela izvještaja Ministarstva finansija

    Faksimil dijela izvještaja Ministarstva finansija

    Foto: PrintScreen


- Jasno je da slijedi pad BDP-a, zaposlenosti, industrijske proizvodnje, izvoza i investicija. Već odavno je prošlo vrijeme u kojem se trebalo razmišljati kako dalje i kako premostiti ovaj period. Stvorena je velika rupa u budžetima - istakao je Čičić. 

  • Čičić: Moramo se zaduživati

    Čičić: Moramo se zaduživati

    Foto: Arhiv


Teška jesen

Dodao je da jedini izbor koji se nameće jeste novo zaduživanje na domaćem ili međunarodnim tržištima. 

- Pad prihoda konkretno za građane znači manje sredstava za školstvo, zdravstvo, policiju, nezaposlene... Manje će novca biti i za borce, ali i sve druge kategorije koje primaju neku vrstu naknade iz budžeta. Sad dolazimo do situacije da neće biti dovoljno sredstava za sve - naglasio je Čičić.

Sporost vlasti nanosi štetu

- Činjenica je da sve ovo zahtijeva brzu reakciju, a tu smo mi vrlo loši. Naše vlade po nekom refleksu užasno sporo reagiraju. Ta sporost napravi još veću štetu i uništi kompanije koje su se mogle spasiti uz neku pomoć. Stoga se bojim da će zaduživanje trajati mjesecima, a mi toliko vremena nemamo - poručio je Čičić. 

NA VRH

Komentari