MINISTAR FINANSIJA BIH

Vjekoslav Bevanda za "Avaz": Država dobro stoji finansijski!

Najteže se boriti s nepoznatim stvarima, to se pokazalo i u slučaju razvijenih zemalja i onih koji su nama s ekonomskog aspekta nedostižni, kaže Bevanda

Bevanda: Teško se borimo s pandemijom. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

5.9.2020

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH ove godine će iznositi pet posto. Od zemalja bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na BiH, a razlog je pandemija koronavirusa koja je paralizirala ekonomije cijelog svijeta. 

Vjekoslav Bevanda, državni ministar finansija, rekao je jučer za „Avaz“ da je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o makroekonomskim pokazateljima za prva tri mjeseca pad evidentiran i u prvom tromjesečju.

Pad investicija


- U informaciji DEP-a se iznosi podatak da je BiH u prvom kvartalu 2020. ostvarila ekonomski rast od 2,0 posto u odnosu na isti period prethodne godine, zahvaljujući rastu domaće tražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok su bruto investicije ostvarile pad u odnosu na isti period prethodne godine - kaže Bevanda.


Bevanda: Teško se borimo s pandemijom. Avaz

Naglasio je da nije detaljno analizirao procjene MMF-a o makroekonomskim pokazateljima za BiH, ali ono što je vidio jeste da se pandemija odrazila loše u zemljama regiona, ali i svijetu. Na pitanje kako država stoji finansijski, je li ugrožena redovna isplata obaveza, ministar nam je rekao da „imamo takav sistem da država uvijek finansijski dobro stoji, jer prihodi su zagarantirani“.

- Nema bojazni da budu ugroženi rad i funkcioniranje institucija BiH, čak ni kada smo na privremenom finansiranju, i u to smo se više puta uvjerili. Sasvim je normalno da bi povećanje prihoda doprinijelo i pokretanju novih projekata - govori Bevanda.

Dakle, tvrdi on, za ono što nam je plan i program rada bit će dovoljno sredstava, ali nisu to neki veliki pothvati, posebno „kada imamo probleme s migrantskom krizom i pandemijom, a i izvjestan je i određeni zastoj na europskom putu“.


Zdravstveni sektor

Govoreći o posljedicama pandemije koronavirusa, Bevanda nam je rekao da se BiH s pandemijom bori teško, kao i cijeli svijet.

- Najteže se boriti s nepoznatim stvarima i to se pokazalo i u slučaju razvijenih zemalja i onih koji su nama s ekonomskog aspekta nedostižni. Ova nepoznanica koja nas uvodi u nove uvjete života dovela je do toga da moramo promijeniti način života i rada, ali i pokazala koliko imamo problema sa zdravstvenim sektorom u BiH. Reforme u zdravstvu su nužne, ali mi u ovim momentima moramo da djelujemo brzo i kako je jedino moguće - kaže Bevanda.


Nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane

Govoreći o najavi novih razgovora s MMF-om, Bevanda nam je rekao da je poznato da je aranžman s MMF-om prekinut u šestom mjesecu 2018. jer nisu ispunjeni uvjeti iz pisma namjere.

- Vidjet ćemo šta nam se nudi, koliko možemo ostvariti i na koji način. Ja sam uvijek za aranžmane s MMF-om jer oni, osim povoljnih kredita s najnižim kamatama, donose i reforme u mnogim oblastima, gdje se mi teško odlučujemo na oštre rezove. Svakako sam za dogovore o novom aranžmanu, ali nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane - kaže Bevanda.


Pregovori sa Svjetskom bankom

U Ministarstvu finansija vodimo pregovore sa Svjetskom bankom i EU kako bismo osigurali sredstva za pomoć privrednicima, a na posljednjoj sjednici Vijeća ministara pokrenuli smo pregovore za 56 miliona eura kredita IBRD-a. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.