NEOBIČNA KOLONA

Oldtajmeri defilovali Bilećom

Na druženju su razmijenjeni pokloni

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

6.9.2020

Oldtajmeri u Bileći - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Stanovnici Bileće imali su priliku danas da vide neobičnu kolonu automobila. Naime, Bilećom su danas prodefilovali oldtajmeri iz Bileće, Mostara, Imotskog, Splita, Užica... 

Prema riječima predsjednika Oldtajmer kluba „Mostar“, Zdravka Vidovića, u Bileću su došli da bi se zahvalili svom članu Mitru Skočajiću koji živi u ovom mjestu, a njihov je član i sudionik svih njihovih okupljanja i defilea.

- Svako kaže da je za oldtajmere potreban novac, ali je ovdje ljubav na prvom mjestu. Spaja nas ljubav prema automobilima, spaja nas kultura druženja koja kod nas prevazilazi sve granice. Naš najveći ambasador je Mitar Skočajić čiji automobil je naša najveća karika - istakao je Vidović i dodao da oldtajmersku ekipu čine klubovi iz Mostara, Imotskog i Splita, kao i Oldtajmer klub „Ero“.

- Prošle godine pojedini članovi ovih klubova prešli su preko 6.000 kilometara, obilazeći Srbiju, Hrvatsku, Albaniju i BiH, tako da naši automobili i te kako mogu još uvijek da stanu uz rame ovim modernim - navodi Vidović.

Mitar koji vozi opela iz 1958. godine kaže da mu je velika čast što je danas u Bileći ugostio prijatelje iz raznih krajeva.

- Pisao sam koliko novca ulažem u automobil, ali sam prestao jer je to veoma skupo zadovoljstvo. Izuzetno mi je drago što je ovo druženje organizovano danas u Bileći, jer ja uvijek ističem da su vozači oldtajmera najbolji ljudi - navodi Skočajić.

Petar Antonijević iz Užica došao je u Bileću samo da pozdravi dugogodišnjeg prijatelja i da uživa u ljepotama Hercegovine.

- Prošle godine smo vozili rutu dugu 1.200 kilometara i uvijerili se da naši automobili idu brzo. Gdje god da idemo privučemo više pažnje nego lijepa djevojka, za nama se svi okreću - s osmijehom je ispričao Antonijević.

Posebnu pažnju plijenio je bračni par Kelava iz Širokog Brijega, koji su došli u svom mercedesu kabrioletu, kome su prvi vlasnici.

O svom mercedesu bračni par Kelava, koji je skoro 60 godina u braku ima zaista zanimljivu priču.

Osamdesetšestogodišnji Mile kaže da je mercedesa dobio od supruge 1983. godine.

- Supruga mi je ovaj automobil kupila na poklon. Naime pošto sam ja u mladosti volio i da popijem, ona mi je rekla da ako ostavim alkohol kupit će mi auto koje god želiš. Naravno ja sam poželio mercedes, a ona je odnijela punu torbu para i mercedes je tu. Ja sam mercedes poželio jer je to za mene najbolji auto, a i radio sam u mercedesovom servisu. Tada smo za te pare mogli kupiti kuću. Ali neka nije nam žao. Od tada svuda idemo sa ovim mercedesom, i svuda izazivamo divljenje. Proputovali smo do Italije, Francuske i Njemačke - kaže Kelava i dodaje da ne postoji novac za koji bi prodao svoj mercedes.

Osim već pomenutog u defileu je bilo još mercedesa, a vozač jednog od njih je i Ivan Topić, predsjednik Oldtajmer kluba „Imotski“.

- U mercedesa sam se zaljubio još kao dječak. Mi u Imotskom pravimo i spomenik mercedesu, da se zahvalimo za sve njegove dobrobiti. Danas sam došao u Bileću da se zahvalim Mitru koji je gost na svim našim skupovima - izjavio je Topić,

Nakon defilea uslijedilo je druženje učesnika u restoranu „Jezero“, gdje je dogovorena saradnja Oldtajmer kluba „Mostar“ i opštine Bileća.

Na druženju su razmijenjeni pokloni, Bileća je na dar dobila simboličan ključ Oldtajmer kluba „Mostar“ koji predstavlja grad na Neretvi pred Uneskom, dok su predstavnici Bileće klubu iz Mostara uručili jaje od kamena, rad bilećanina Dragiše Svorcana.

Mihajlo Vujović, menadžer opštine Bileća je rekao da je jaje je simbol života i rađanja nove saradnje koja najavljuje smotru oldtajmera u Bileći već 2021. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.