RAZGOVOR SA ZVANIČNICIMA

"Avaz" saznaje: Specijalni izaslanik SAD stiže u Sarajevo

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, Palmer će u Sarajevu imati više važnih političkih susreta, uključujući i razgovore s političkim liderima i članovima Predsjedništva

Piše: T. Lazović/ Avaz.ba

Metju Palmet

Foto: Arhiv


Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer (Matthew Palmer) stiže u posjetu Sarajevu, saznaje „Dnevni avaz“, i to prvi put od početka pandemije koronavirusa. Palmer će u Bosnu i Hercegovinu stići iz Brisela, gdje je obavio niz razgovora s evropskim zvaničnicima, ali i s regionalnim igračima poput srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, Palmer će u Sarajevu imati više važnih političkih susreta, uključujući i razgovore s političkim liderima i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Susret s premijerima

U srijedu će Trampov specijalni izaslanik imati susret sa tri premijera, Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Fadilom Novalićem, premijerom Federacije BiH, i Radovanom Viškovićem, premijerom Republike Srpske.

Osim toga, očekuje se da će Palmer imati i više direktnih kontakata s ključnim političkim akterima i to posebno nakon značajnih događaja u cijeloj regiji. To se posebno odnosi na historijski sporazum koji je u Bijeloj kući potpisan između srbijanskog predsjednika Vućića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija.  

Precizan stav SAD je poznat, da nema nikakve konekcije između situacije u BiH i statusa Kosova, ali to ne znači da normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ne doprinosi stabilizaciji cijele regije.

Ekonomska pitanja

Palmer je ključni sagovornik iz Vašingtona za bh. političku scenu i njegov dolazak znači nastavak aktivne politike SAD, kako saznajemo, u namjeri da se podrže reforme i napredak države na evropskom putu i putu ka članstvu u Sjevernoatlanskoj alijansi. Također, očekuje se da će Palmer s bh. vlastima razgovarati o ekonomskim pitanjima, posebno u pogledu borbe protiv posljedica pandemije koronavirusa. Također, nije isključeno da se razgovara o ustavnim promjenama, s obzirom na to da se približava tačno 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.  

Svi žele biti Evropljani

- Dejtonske institucije su Bosni i Hercegovini omogućile mir, ali nas to podsjeća da posao nije završen jer je važno osigurati da je sistem funkcionalan - izjavio je Palmer u avgustu ove godine.  

- Važno je da institucije koje su uspostavljene u Dejtonu osiguravaju usluge, a da politički okvir bude takav da omogući BiH da se kreće naprijed na evropskom putu - rekao je Palmer te dodao da svi ljudi u BiH, bez obzira na etnički identitet, žele da budu Evropljani s evropskom perspektivom i evropskom budućnosti.

Više o:

Metju Palmer BiH SAD
NA VRH

Podijeli članak na