KOMENTAR DANA

Kad sve ovo bude jučer

Čovječanstvo je izgubilo prvu borbu s virusom, ali će sigurno dobiti rat

Erdin Halimić. Avaz

Piše: Erdin Halimić / Avaz.ba

8.9.2020

Fascinantno je da nešto veličine između 20 i 300 nanometara (nanometar je jednak jednom milijarditom dijelu metra), kao što je virus, može promijeniti život iz korijena.

Virus je riječ s kojom se manje-više svi upoznamo u školskim danima i na koju pretjerano ne obraćamo pažnju. I nismo obraćali pažnju sve do početka ove godine, kada se u naše živote uvukla korona. Ne samo da se uvukla nego je poremetila i promijenila shvatanje normalnog i uobičajenog.

Čovječanstvo je izgubilo prvu borbu s ovim virusom, ali će sigurno dobiti rat. Rat se kroz historiju shvata kao destruktivni proces, međutim, često se zaboravlja da nakon rata dolazi obnova.

Nakon što čovječanstvo dobije rat protiv koronavirusa, otvorit će se prilika da obnovimo i popravimo ono što nije valjalo u prethodnom sistemu. Ekonomisti su među prvima u svijetu pogođenom pandemijom počeli govoriti da ekonomske teorije koje smo razvili za hiljade godina više ne vrijede.

Oni ukazuju na potrebu da se izrade nova ekonomska pravila, a koja mogu biti drastično poštenija i više fer u pogledu raspodjele svjetskog bogatstva.

Ljekari, koji su na prvoj liniji od početka ovog rata, upozoravaju da nikad više ništa neće biti isto. Ali i to je prilika da se redefiniraju zdravstveni sistemi u svijetu, te da i oni postanu više fer i pristupačniji za sve kategorije ljudi. Prilika je ovo i za farmaceutske kompanije, jer im je ovaj rat pokazao da moraju raditi zajedno na dobrobit čovječanstva, a ne samo za svoju zaradu. Nadamo se da su vlasnici istraživačkih centara širom svijeta shvatili da ne treba ograničavati saradnju naučnika koji nastoje pronaći lijek ili vakcinu kako za koronavirus tako i za druge za sada neizlječive bolesti.

Generalno, nakon što sve ovo bude jučer, nadati se da ćemo se probuditi u jednom boljem svijetu. Hoće li se to desiti, zavisi opet od čovječanstva koje mora pokazati da je doraslo ovom izazovu i koje neće pasti na ispitu.

Svijet definitivno nakon ovoga neće više biti isti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.