AKTUELNO

Bakalar: Nastavljamo saradnju s IFES-om

Jačanje kapaciteta izborne administracije se temelji i na pitanjima koja se odnose i na cyber sigurnost, ali radi se o jačanju domaćih kapaciteta, pojašnjava Bakalar

Bakalar: Saradnja CIK-a i IFES-a datira od 1995.. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.9.2020

Poslanici Narodne skupštine RS dvotrećinskom većinom podržali su jučer člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji smatra da bi praćenje izbornog procesa u BiH od Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) iz SAD bilo štetno po vitalne interese ovog bh. entiteta.


Stavljen veto

Time je stavljen veto na odluku Predsjedništva BiH kojom se odobrava zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, koja je usvojena 27. avgusta glasovima druga dva člana Predsjedništva BiH - Šefika Džaferovića i Željka Komšića. 

Poslanici SDS-a nisu željeli glasati za ovakve zaključke, a na činjenicu da IFES u BiH postoji odranije te da je SNSD sarađivao s njom ukazivali su poslanici Mirko Šarović i Branislav Borenović.

Poslanička grupa „Zajedno za BiH“ bila je protiv održavanja posebne sjednice NSRS jer smatraju da nije bilo osnova da odluku Predsjedništva Dodik proglasi veoma štetnom po vitalne interese RS. Uime te poslaničke grupe Senad Bratić (SDA) je rekao da je ova sjednica Dodikovo „pokazivanje političkih mišića“ i pokušaj da skrene pažnju sa životnih problema građana.

- Dodik pokušava da pokaže nefunkcionalnost BiH, što nije moguće. Bojim se da će samo destabilizirati RS - kazao je on.


Jačanje kapaciteta

NSRS: Podrška dvotrećinske većine. Arhiv

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar za „Avaz“ je kazao da Komisija neće dobiti saglasnost na potpisivanje memoranduma s IFES-om, ali da to ne mijenja ništa. 

- Saradnja CIK-a i IFES-a datira od 1995. godine. IFES radi isključivo na pitanjima jačanja izborne administracije u BiH i pomaže izbornim komisijama u cijelom svijetu. Intenzivnija saradnja CIK-a i IFES-a počinje od 2017., i to na zahtjev Komisije. U suštini, mi nastavljamo saradnju potpisali memorandum ili ne - istakao je Bakalar.

Dodao je da je memorandum trebao biti samo formalizacija dugogodišnje saradnje.

- Jačanje kapaciteta izborne administracije se temelji i na pitanjima koja se odnose i na cyber sigurnost, ali radi se o jačanju domaćih kapaciteta, a ne da se neko sa strane upliće u izborni proces. Radi se o jačanju naših kadrovskih i tehničkih kapaciteta da bismo izbjegli eventualne hakerske napade. IFES će poslati stručnjake koji će nam pomoći i ne radi se o američkim stručnjacima, već jednom Francuzu i jednom domaćem stručnjaku - pojasnio je Bakalar.

Kako će glasati zaraženi koronavirusom

Odgovarajući na naše pitanje, Bakalar je kazao da CIK još traži rješenje za glasanje na izborima osoba koje su zaražene koronavirusom ili su u izolaciji. 

- Imamo neke nacrte, modele, ali cilj je da glasa što je moguće više osoba koje su zaražene. Bit će to kombinacija odredbi koje su već u Izbornom zakonu, jer ne možemo očekivati da se sad mijenja zakon. Vjerovatno ćemo nekim podzakonskim aktom i tim osobama omogućiti da glasaju. Tražit će se da se uz rješenje o samoizolaciji takve osobe prijavljuju posebno CIK-u, pa da onda takve osobe obiđe mobilni tim ili da one glasaju iz pomoć opunomoćenika - kazao je Bakalar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.