INTERVJU

Dragan Čović za "Avaz": Sa SDA ćemo započeti pregovore 16. septembra

Ocijenio sam da Palmerova pomoć može biti izražena i oko Izbornog zakona, istakao je lider HDZ-a

Čović: Koalicijski kapacitet s SDA potpuno smo izgubili. ARHIV

Razgovarao: Fahir Karalić / Avaz.ba

10.9.2020

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović dao je intervju "Dnevnom avazu" netom nakon jučerašnjeg sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom (Matthew). Palmer je danas u posjeti Mostaru.

- Moja poruka je bila da ode u Mostar, da bi najbolje bilo pozvati sve žitelje Mostara, osobito mlade ljude, da izađu na izbore. Da svojim izborom pokažu jasan signal šta i kakav Mostar žele - ističe Čović.

O čemu ste razgovarali s Palmerom i kako ocjenjujete njegovu posjetu BiH?

- Pričali smo primarno o NATO-u. Kako u tom smislu napraviti jedan mali iskorak. Ja sam ocijenio da njegova pomoć može biti izražena i oko Izbornog zakona, oko kojeg ćemo u naredna tri mjeseca razgovarati, HDZ i SDA, kako bismo ispoštovali onaj sporazum iz Mostara da bi se iduće godine to moglo naći u Parlamentu BiH.

Teme su bili lokalni izbori, Mostar, provedbe rezultata izbora u Mostaru. Gospodinu Palmeru sam rekao da očekujem da vrlo brzo nakon izbora imamo implementirane rezultate i popunjeno Gradsko vijeće Mostara, kao i kada je u pitanju gradonačelnik.

Rekao sam i da je za mene preznačajna aktivnost koju smo u posljednje vrijeme isticali, da Hrvati biraju svoje predstavnike u institucijama vlasti. Ove godine je 25 godina Dejtona. A Aneks 4 Dejtona vrlo precizno definira poziciju i tri člana Predsjedništva, i hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda, i klubove naroda kada je u pitanju Dom naroda. Zamolio sam ga da na idućim izborima možemo, bez bilo kakvog grča, imati rješenja da se izbori mogu održati dobro.

Dragan Čović. ARHIV

Kakva su Vaša očekivanja, može li biti postignut dogovor o Izbornom zakonu?

- Ja sam optimističan kao i uvijek. Mi formalno od 17. septembra imamo obavezu da sa SDA počnemo pregovore i da ih završimo do 17. decembra. To je dio sporazuma iz Mostara. A onda u parlamentarnu proceduru da uključimo sve druge stranke, u godini koja prethodi godini općih izbora. Tako da ću se ja 16. septembra sastati s Bakirom Izetbegovićem. Nastojat ćemo definirati taj naš okvir za rad i uopće našu saradnju.  

Prije nekoliko mjeseci kazali ste da koalicione saradnje sa SDA više nema. Kakva je danas situacija?

- Nažalost, mi smo koalicijski kapacitet potpuno izgubili već duže vrijeme, godinu i više. SDA pokušava na razne načine popunjavati mjesta koja formalno pripadaju hrvatskom narodu. Recimo, Središnje izborno povjerenstvo. Kaže se da će tamo biti dva Hrvata, a onda SDA preko Zastupničkog doma i većine glasova popuni ta dva hrvatska mjesta. Naravno da smo vrlo jasno stavili do znanja da to dalje neće ići.

Na sličan način možemo govoriti i o drugim funkcijama na razini BiH koje su nacionalno prepoznate. Logično je da to partneri međusobno dogovaraju. Ali, recimo, za Središnje izborno povjerenstvo smo saznali na samoj sjednici Doma. To je nedopustivo. Na sličan način možemo govoriti o ravnatelju Federalne policije, o Komisiji za vrijednosne papire...

Ta pitanja ćemo ponovo otvoriti i staviti na svoje mjesto, da vidimo imamo li dovoljno volje i s jedne i s druge strane da pravimo zajednički iskorak. Ovih dana razgovarao sam i s gospodinom Fahrudinom Radončićem i s gospodinom Miloradom Dodikom. Željeli smo napraviti jedan plan šta uraditi u ova dva-tri mjeseca. Sastanak 16. septembra će puno stvari definirati u toj našoj agendi kada je u pitanju relacija SDA - HDZ.  



Agencije i direkcije

Mnoga imenovanja čekaju mjesecima, pa i više. Kako riješiti to pitanje?

- Katastrofa je da smo mi u posljednjih godinu na razini države napravili dva-tri imenovanja. Najmanje 30-tak imenovanja stoji zbog tog našeg nedogovora. Moramo sjesti i kazati da je došlo vrijeme za to. Tu su UIO, mnogo agencija, direkcija... Spremni smo oko svega pregovarati, naravno po načelima koje smo do sada imali.

Hoće li i kada biti imenovana nova Vlada FBiH?

- Ako se dogovorimo oko modela Izbornog zakona, kako rješavati probleme u vezi s ovim drugim pitanjima u toj našoj agendi, nema nijednog razloga da i to ne bude sastavni dio te agende. 

Euroatlantski projekti

- Palmerov poseban naglasak je bio na NATO-u, kako da napravimo jedan iskorak. Rekao sam da mi je drago da je Aleksandar Vučić napravio sporazum u Vašingtonu kada je u pitanju Kosovo, jer to daje jednu novu dimenziju u čitavom euroatlantskom projektu - kaže Čović.

Sastanak s Plenkovićem

Večeras (sinoć, op. a.) ćete održati sastanak i s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Šta će biti teme razgovora?

- Da. Ja sam uvjeren da ono što je radio Plenković posljednje četiri godine najbolje svjedoči i o prijateljstvu Hrvatske prema BiH kada je u pitanju evropski put, NATO i kada su u pitanju odnos prema BiH i saradnja sa svima nama.

Očekujem da vrlo brzo i na toj razini, između BiH i vlasti Hrvatske, imamo razgovore, baš kao i s drugim susjedima. S Hrvatskom posebno, s obzirom na to da je članica EU, NATO-a i da je predsjedavala EU prvih šest mjeseci. Imamo puno razloga da napravimo zajedničke projekte i da se okrenemo potpuno evropskoj budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.