KOMENTAR DANA

Pripreme za izbornu krađu

Svake dvije godine ponavljaju se slični scenariji, bilo da je riječ o općim ili lokalnim izborima

Edin Skokić. Avaz

Piše: Edin Skokić / Avaz.ba

13.9.2020

Inicijativa „Moja adresa: Srebrenica“ upozorila je Centralnu izbornu komisiju (CIK) na pripreme za veliku izbornu krađu na predstojećim lokalnim izborima u BiH. Nije to vijest koja je odjeknula državom, jer, manje-više, svake dvije godine ponavljaju se slični scenariji, bilo da je riječ o općim ili lokalnim izborima.

Umjesto da su izbori praznik demokratije na kojima građani svojim glasovima biraju legitimnu vlast, oni su postali poligon za muljaže, malverzacije, krađe identiteta i koječega samo s jednim ciljem - osvajanja vlasti.

Poražavajuće je što su mediji i građani nebrojeno puta ukazali na evidentne zloupotrebe glasova, biračkih spiskova ili biračkih odbora, a da nikad nije uslijedila pravovremena i efektna akcija nadležnih organa.

Srebrenica je posebno senzibilno područje za Bošnjake, nad kojima je u toj nekadašnjoj zoni UN-a počinjen genocid. Da ima imalo ovozemaljske pravde, Srebrenica nikada ne bi bila u RS, jer je politički, vojni i policijski vrh te tvorevine organizirao i počinio genocid, zajedno s hiljadama sljedbenika velikosrpske ideje.

Upravo vođeni sljepoćom i mržnjom, produkti takve vlasti pošto-poto žele sačuvati u svojim raljama Srebrenicu kako bi preko raznoraznih grujičića negirali genocid i, kada zatreba, Srebrenicu koristili u dnevnopolitičke svrhe, najčešće kroz podgrijavanje međunacionalnih tenzija.

U čitavoj kampanji ne smije se zanemariti utjecaj Srpske pravoslavne crkve, iz čijeg su srebreničkog dvorišta nedavno puštane ratnohuškačke pjesme. Upravo zbog toga Srebrenici trebaju pravični izbori. Zna se koliko građana ima pravo glasa, a iz priložene dokumentacije se jasno može zaključiti čija su imena ostavljena za manipulacije.

Za sada je otkriveno 14 takvih slučajeva, ali nema sumnje da ih ima mnogo više. I ko zna čime će se negatori genocida još služiti kako bi ostali na vlasti u Srebrenici. Zbog toga je CIK na potezu, ali i međunarodne misije u našoj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.