ISPUNJEN UPITNIK

Košarac i Satler razgovarali o izvozu crvenog mesa u EU

Satler je pozdravio ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u EU

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Arhiv

Avaz.ba / Srna

17.9.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH u EU.

Satler je pozdravio ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u EU, a kojeg je Evropska komisija dostavila BiH prije dvije godine, te istakao da je to dobar početak za dalje aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva vansjke trgovine i ekonoskih odnosa.

On je Košarca informisao da je Evropska komisija dostavila 14 dodatnih pitanja u vezi sa izvozom crvenog mesa, te izrazio očekivanje da će nadležne institucije u BiH u što skorijem roku dostaviti adekvatne odgovore.

Košarac je izrazio nadu da će i institucije EU biti agilne, nakon što BiH odgovori na dodatna pitanja iz upitnika za izvoz crvenog mesa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnosti izvoza konzumnih jaja iz BiH na tržište EU, a na sastanku je istaknuto da je potrebno poboljšati realizaciju plana kontrole salmonele za BiH.

Košarac je najavio da će u narednom periodu održati sastanak sa nadležnim institucijama iz Republike Srpske i Federacije BiH kako bi se razgovaralo o službenim kontrolama s ciljem efikasnog rješavanja ovog problema.

Satler je naglasio važnost skorog usvajanja strateškog okvira za turizam, kao jednog od najviše pogođenih sektora usljed posljedica pandemije virusa korona.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Današnji sastanak u zgradi Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon što je 7. septembra Kancelarija za veternarstvo BiH u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostavila Evropskoj komisiji odgovor na upitnik o izvozu crvenog mesa iz BiH u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.