KOLEKCIONARI

Ljubav iz djetinjstva prof. Suvada Lele, cijeli život sakupljao insekte, klikere, stripove, PEZ figurice...

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

19.9.2020

U kolekciji posjeduje oko 40.000 insekata. Avaz

Malo je tako strastvenih kolekcionara u BiH kao što je Suvad Lelo, profesor na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.  

Decenije naučnog rada i impozantne karijere jednog od vodećih bh. biologa ostavile su traga, pa posljednjih godina ovaj zanimljivi hobi više koristi za oslobađanje od svakodnevnog stresa.  



Kutije od šibica

Danas posjeduje biblioteku knjiga i stripova, zoološku kolekciju s oko 40.000 insekata, numizmatičku kolekciju sa 20.145 kovanica, sakuplja razglednice, značke, ordenje i medalje te najveću kolekciju nekada popularnih PEZ figurica u BiH.

- Kao dječak sakupljao sam klikere i kutije od šibica, kasnije stripove, u srednjoj školi i knjige s temama iz oblasti naučne fantastike, a poslije i mnoge iz drugih oblasti. Biblioteka sadrži oko 2.500 knjiga i stripova - kaže prof. Lelo.

Lelo kao dječak sakupljao klikere. Avaz

Tokom studija prikupljao je i kolekcionirao insekte, a potom su te aktivnosti postale profesionalna orijentacija, jer je njegova uža specijalnost zoolog - biosistematičar. U zoološkoj kolekciji „Lelo“ posjeduje oko 40.000 insekata.

- Početkom karijere zasmetalo mi je da nema decidnih popisa faune BiH, pa sam od 1997. do 2012. sakupljao objavljene tekstove o životinjama u našoj državi i podatke objedinjavao u popisu „Fauna BiH: Biosistematki pregledi“ kroz osam izdanja od 2005. do 2012. godine. U posljednjem izdanju lista sadrži latinska imena 12.000 vrsta konstatiranih na našem prostoru, uz sve nazive nadređenih kategorija, računajući i autore koji su ih opisali. Ujedno sam osnovao i naučni časopis u kojem zainteresirani publiciraju svoje tekstove o bh. fauni, a do sada smo objavili 15 sveski - kaže Lelo.

Varijante i vrijednost

Posljednje četiri godine sakuplja i PEZ figurice te je postao vlasnik najveće kolekcije u BiH, s oko 3.000 primjeraka.

U štampi je i knjiga „PEZ figurice Vučko: Varijante i njihova vrijednost“.

Posjedujem sve kovanice „Jugoslavija“

Od kraja 2015. godine osjetio je vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, pa slobodno vrijeme više ne koristi za rad, već se posvetio numizmatici. 

Formirao je kolekcije kovanica, novčanica te ordenja i znački.

- Kolekcija kovanica je potpuno sređena i obuhvata 20.145 kovanica unesenih u online bazu podataka numista. Osnova kolekcije su opticajne kovanice „Jugoslavija“ i posjedujem ih sve. Zatim sam pažnju posvetio kovanicama država regiona, aktuelno i kroz historiju. U ovom momentu radim na prikupljanju kovanica Austro-Ugarske i Otomanske imperije. Sakupio sam i određenu količinu novčanica, manji broj medalja i ordenja, više od 10.000 znački, više hiljada razglednica, ali one nisu kolekcionarski obrađene - pojašnjava prof. Lelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.