A OSTALI?

Danas je Evropski dan bez automobila, ambasador prošetao do posla, a šefica Misije OSCE-a na biciklu

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnost je „Mobilnost bez zagađenja za sve“

Avaz.ba

Kavalec: Za čist okoliš

Foto: Twitter


Bosna i Hercegovina je 2002. godine potpisala povelju evropske inicijative “U grad bez automobila” i od tada se u mnogim bh. gradovima raznim akcijama svake godine obilježava 22. septembar - Evropski dan bez automobila.

Obilježavanje je počelo 1998. godine u Francuskoj u vremenu kada je autmobilska industrija gotovo vladala svijetom, ali ipak jedan dan, šire središte Pariza, bilo je zatvoreno za automobile i to u dogovoru sa gradskim vlastima. 

Samo dvije godine kasnije 760 evropskih gradova aktivno je provodilo ovu ideju i 2001. godine ta brojka se povećala na 1005 gradova, ali donjela i proširenje ideje sa jednog dana na cijelu sedmicu.

Od 16. do 22. septembra 2020. godine građani zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM). 

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field) na Twitteru je objavio da će danas sve aktivnosti, idnosno da će sekretati na biciklu ili pješke.

Dan je započeo laganom šetnjom.

Ambasadorov primjer slijedila je šefica Misije OSCE-a u BiH, veleposlanica Ketrin Kavalec (Kavalek). Ona je također na Twitteru objavila fotografiju sa Vlisonovog šetališta.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnost je „Mobilnost bez zagađenja za sve“. Tema odražava ambiciozne ciljeve ugljenički-neutralnog kontinenta do 2050. godine, kako ih je postavila Ursula von der Leien, predsjednica Evropske komisije, predstavljajući Evropski zeleni dogovor.

Takođe, ima za cilj da naglasi važnost pristupačnosti transportu nulte emisije i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve građane. Uprkos različitim klimatskim, geografskim i socio-ekonomskim uslovima u evropskim urbanim oblastima, mogu se preduzeti mjere za promociju ugljenički-neutralnog i inkluzivnog urbanog okruženja.  

Stoga, Evropska sedmica mobilnosti 2020. podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja ugljenički-neutralnog kontinenta.

Više o temi Matthew Field

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na