SAZNAJEMO

Počela utrka za članove UO „Elektroprijenosa“!

UO „Elektroprijenosa“ čini sedam članova, a imenuju se na mandat od pet godina

"Elektroprenos": „Elektroprijenos“: Poziciju direktora žele tri stranke. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

22.9.2020

Vlada Federacije raspisala je prošle sedmice konkurs za izbor četiri člana u Upravni odbor (UO) “Elektroprijenosa BiH”. Tri člana će birati Republika Srpska i ovaj konkurs bit će raspisan u narednih nekoliko dana, saznaje „Dnevni avaz“.


Istekli mandati

Upravni odbor „Elektroprijenosa“ čini sedam članova, a imenuju se na mandat od pet godina. Aktuelni sastav UO „Elektroprijenosa BiH“ čine predsjednik Branko Baroš i članovi Dragomir Kecman, Momir Bjelica iz RS, dok su članovi iz Federacije, tačnije oni koje je imenovala Vlada FBiH, Muhamed Mehmedović, Enis Šantić, Stipe Buljan i Zoran Baban. Svima njima istekao je mandat.

Upravo je izbor članova UO ključan za izbor generalnog direktora ove kompanije. Na čelu firme od 2013. godine nalazi se Matan Žarić, kadar HDZ-a.


„Elektroprijenos“: Poziciju direktora žele tri stranke. Agencije

- Nadležnosti Upravnog odbora su imenovanje generalnog direktora i, na njegov prijedlog, ostalih članova Uprave - stoji u pozivu.

Žariću je mandat istekao još prije dvije godine, kao i ostalim članovima Uprave, i za sada je on na poziciji v. d. generalnog direktora. Prije Žarića direktor „Elektroprijenosa BiH“ bio je iz reda srpskog naroda Dušan Mijatović, zbog čega bi, prema nepisanom pravilu rotacije, idući direktor kompanije trebao biti Bošnjak.

Ali, kada su u pitanju koalicioni pregovori stranaka na državnom nivou SDA, HDZ i SNSD-a, još nije postignut zvaničan dogovor.


Novi mandat

Nedavno su trojica premijera postigla dogovor o deblokadi rada ove firme i raspodjeli novca, ali je upitno hoće li Žarić dobiti još jedan mandat. Tome se najviše protivi SDA, ali, kako stvari stoje, Žarić nema ni podršku SNSD-a.

Zanimljivo je da ovu poziciju, slično kao i onu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, žele sve tri stranke. Pitanje je samo koja će na kraju popustiti. U SDA smatraju da je vrijeme da ova pozicija, poput one u UIOBiH, pripadne Bošnjacima.


Uvjeti konkursa

Kandidati zainteresirani za UO “Elektroprijenosa” ne smiju imati ni privatni/finansijski interes u elektroenergetskom sektoru. Osim općih, kandidati moraju da ispunjavaju i posebne uvjete, odnosno da imaju visoku stručnu spremu tehničkog, ekonomskog ili pravnog smjera. Istaknuto je da kandidati ne mogu biti u sukobu interesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.