GDJE SU MJERE SIGURNOSTI

Štampanje listića potvrdilo da se sprema nova izborna krađa!

CIK je obavezan da proces štampanja listića dovede na nivo sigurnosti štampanja novca, međutim, o tome, sudeći prema onome što je jutros viđeno u štampariji, za sada nema ni govora

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar organizirao je jutros konferenciju za novinare povodom početka štampanja izbornih listića za lokalne izbore, no taj događaj je samo otkrio niz pitanja u vezi sa sigurnošću i regularnošću izbornog procesa, te dodatno osnažio tvrdnje da se i ovaj put sprema velika izborna krađa!

Naime, snimci reportera koji su jutros bili u štampariji „Unioinvestplastika“ ne otkrivaju da postoji adekvatan  i efikasan neovisan nadzor, kontrola ili evidencija štampanja izbornih materijala.

Iako je Balakar, kako prenose mediji, utvrdio da navodno postoji videonadzor te vodeni žig na listićima, ništa od toga nije transparetno pokazano javnosti te dokazano da u potpunosti funkcionira. Također, čelnik CIK-a nije objasnio ko vrši videonadzor, da li se videomaterijal štampanja listića snima, gdje se skladišti, ko ima pristup snimcima i kome se oni dostavljaju.

Bakalar je, također, rekao da se niti jedna stranka nije prijavila da vrši monitoring, što je i razumljivo. S obzirom na to da se radi o velikom štamparskom poslu, gdje se više od sedam miliona primjeraka mora proizvesti, izrezati na format, upakovati i pripremiti za distribuciju.

Stranke nemaju te kapacitete, niti imaju mogućnost da 24 sata nadgledaju rad jedne štamparije, a primarna je odgovornost Centralne izborne komisije BiH da osigura transparentnost i zakonitost te sigurnost štampanja izbornih materijala i listića.

CIK je obavezan da proces štampanja listića dovede na nivo sigurnosti štampanja novca, međutim, o tome, sudeći prema onome što je jutros viđeno u štampariji, za sada nema ni govora. Medijima je poznato da je gotovo nemoguće i to se radi pod posebnim uvjetima snimati i ulaziti u štamparije koje štampaju novčanice, gdje se prati i evidentira svaki ulazak, a uposlenici prolaze posebne provjere.

Sve ovo samo potvrđuje ranije iznesene sumnje da je štampanje listića samo jedna od slabih tačaka izbornog procesa te garantira mogućnosti neograničenih malverzacija i izbornih krađa, umjesto da garantira demokratičnost i zakonitost izbornog procesa!

Lokalni izbori će biti održani 15. novembra ove godine.

Više o temi

SUSRET S BAKALAROM
Ambasador Fild: CIK-u omogućiti da radi svoj posao
NA VRH

Komentari