BEZ OBAVEZNOG KARANTINA

Donosimo spisak bh. laboratorija čije testove na koronu priznaje Slovenija

Priznaje rezultate testova na prisustvo virusa SARS-CoV-2, koji su provedeni u laboratorijima svih država članica Evropske unije ili šengenskog područja

N. Aj. / Avaz.ba

Republika Slovenija

Foto: Arhiv


Bosna i Hercegovina kao i njeni državljani su na crvenoj listi Republike Slovenije zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ova zemlja donijela je novu odluku o prelasku granice za strane državljane, ali i za domaće koji su boravili u drugim zemljama. Ranije je obavezan karantin bio 14 dana, potom su smanjili na 10 dana. Od sutra, 28. septembra, građani koji imaju negativan PCR test mogu ući u Sloveniju bez obaveznog karanttina.

Na stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu Republike Slovenije pojašnjeno je koji testovi važe i iz kojih država.

- U skladu s odredbama Uredbe o naređivanju i provođenju mjera za sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 na graničnim prijelazima na vanjskoj granici, na kontrolnim punktovima na unutarnjim granicama i u unutrašnjosti Republike Slovenije, objavljene u Službenom glasniku Republike Slovenije, br. 112, od 20. avgusta 2020., objavljujemo liste laboratorija koje smo identificirali kao odgovarajuće - piše na web stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu.

Naime, Republika Slovenija priznaje rezultate testova na prisustvo virusa SARS-CoV-2, koji su provedeni u laboratorijima svih država članica Evropske unije ili šengenskog područja.

Iako Bosna i Hercegovina nije niti članica EU niti dio šengenskog područja, njeni građani će moći putovati u Sloveniju jer ova država priznaje laboratorije iz naše zemlje.

  • Spisak laboratorija iz BiH koje Republika Slovenija priznaje

    Spisak laboratorija iz BiH koje Republika Slovenija priznaje

    Foto: Printscreen


Čak 15 bh. laboratorija je na spisku, a to su Bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina, Eurofarm Centar Laboratorija - Sarajevo, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske - Banja Luka, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske - Banja Luka, Kantonalna bolnica Dr. Ifran Ljubijankić - Bihać, Kantonalna bolnica Zenica, Klinički centar Tuzla, Laboratorij Veterinarskog fakulteta Univerzteta u Sarajevu, Opća bolnica dr. Abdulah Nakaš Sarajevo, Opća bolnica Tešanj, Privatni mikrobiološki parazitološki laboratorij Sarajevo, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetska bolnica Foča, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Zdravstvena ustanova "Alea Dr Kandić" - Sarajevo.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na