PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Zaimović: Parlament BiH ponižava Parlament Federacije

Sabina Ćudić predložila je pauzu, a kako bi se održala sjednica proširenog Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a kako bi se dogovorio zaključak da se osiguraju uslovi za održavanje sjednica u normalnom formatu

Sjednica se održava putem online platforme "Cisco Webex". Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

30.9.2020

Rasprava o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenenta FBiH i dalje je u fokusu pažnje zastupnika. Međutim sjednica je prekinuta novom pauzom, a nakon što su zastupnici kazali da nije moguće o ozbiljnim zakonskim rješenjima raspravljati na online sjednicama. 

Većinom glasova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odbačen je prijedlog zastupnika Salke Zildžića (SDA) da se sa dnevnog reda skine Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.

Podršku nije dobio ni prijedlog šefa Kluba SDP-a Damira Mašića, a da zastupnici po hitnoj proceduri razmatraju izmjene i dopune „Korona zakona“.  

Zastupnici su većinom glasova prihvatili da se Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire razmatraju po hitnom postupku.

Sjednica se održava putem online platforme "Cisco Webex". PrintScreen

Zastupnik Samer Rešidat (DF) zatražio je pojedinačno izjašnjavanje o ovom prijedlogu.  

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja predsjedavajući Zaimović je konstantirao da hitni postupka nije dobio potrebnu podršku.

Sabina Ćudić predložila je pauzu, a kako bi se održala sjednica proširenog Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a kako bi se dogovorio zaključak da se osiguraju uslovi za održavanje sjednica u normalnom formatu, a kako se to radi širom Evrope.

- Ili da uputimo protestnu notu državnom Parlamentu koji nam ne dozvoljava da koristimo njihove prostorije. Možemo se i dogovoriti da hitno izdvojimo sredstva, kako bi osigurali normalno održavanje sjednica – istakla je Ćudić.

Predsjedavajući Zaimović kazao je da nema ništa protiv da se održi sjednica Kolegija na kojoj bi se razmatrao prijedlog kolegice Ćudić.

- Uvažit ću prijedlog kolegice Ćudić, a kako bi se dogovorili oko zaključaka. ovo što se tiče Parlamenta BiH, to je ponižavajuće prema Parlamentu FBiH. ne znam imali smisla da se šalju bilo kakva protestna pisma – zaključio je Zaimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.