POHODI

Planinare iz Tuzle ni snijeg ih nije omeo

Uživali na planini Vranici i Prokoškom jezeru

Uživali na planini Vranici i Prokoškom jezeru. Avaz

Piše: H. Ču.

4.10.2020

Planinari su istinski zaljubljenici prirode, nikada ne biraju ni vrijeme niti godišnje doba, da se odluče uživati u izabranoj destinaciji.

Dominantni vrhovi

Pohod 40 planinara PD „Konjuh“ iz Tuzle. Avaz

Dobar primjer da je tako pokazalo je 40 planinara PD „Konjuh“ iz Tuzle. Obilni pljuskovi, vjetar i niske temperature pa čak ni snijeg na visini od 1.600 metara nadmorske visine nisu ih spriječili da se popnu na planinu Vranicu. 

Odabrali su dvodnevni boravak u „Kolibi“ na Prokoškom jezeru, a domaćin i vodić im je bio Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica.

- Planinari iz Tuzle su došli sa ciljem da se popenju i osvoje neke od dominantnih vrhova zapadnog masiva planine Vranice - kaže Eduard Slađo Jukić.

Brali plodove

Uspjeli su osvojiti drugi po veličini vrh Ločika i njenih 2.107 metara nadmorske visine za šta im je trebalo oko četiri sata pješaćenja sa povratkom. 

Prvi ovosezonski snijeg ih nije spriječio da usput beru prispjele zrele plodove brusnice.

Ostatak vremena su provodili u upoznavanju katunskog naselja na Prokoškom jezeru, kao i u kušanju raznovrsnih gastronomskih ponuda koje nude mještani katuna, od pita ispod sača, potočne pastrmke do pečenje i jagnjetine sa ražnja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.