POZIV NA OPREZ

GSS spasio planinara na Visočici, imao samo gumene čizme i torbicu za dokumente

Bez slučajnog dolaska gorskih spašavatelja njegove šanse za preživljavanje bile su minimalne

Spašeni planinar. GSS

A. V. / Fena

26.12.2020

Gorski spašavatelji GSS Ilidža danas su na Visočici zatekli planinara koji je, u nemogućnosti kretanja po visokom snijegu koji je neprekidno padao, potražio zaklon pod stijenom.

Na sebi je imao gumene čizme i torbicu za dokumente, navode oni, bez slučajnog dolaska gorskih spašavatelja njegove šanse za preživljavanje bile su minimalne.

OVO VRIJEME NIJE ŠALA! Ovog puta sretan završetak viježbe članova Gorske Službe Spašavanja Ilidža! Na putu prema vrhu...

Posted by Gorska Služba Spašavanja "Ilidža" on Saturday, December 26, 2020

- Gorske službe spašavanja još jednom upozoravaju posjetitelje planina da se informiraju i pripreme za posjet gorju, da poštuju pravila kretanja po planinama i u ljetnim i u zimskim uvjetima, da ne kreću u planine po teškim zimskim uvjetima i bez odgovarajuće opreme, hrane i vode potrebne za boravak i da o svojim namjerama kretanja nekomu ostave informaciju -  saopćeno je iz Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.

Ovo vrijeme nije šala, ovakve padavine su izuzetno opasne ako niste dobro opremljeni, dodaju, pandemija je u planine "natjerala" veliki broj posjetitelja kojima nedostaje planinarskog iskustva, a čini se, i planinarske etike.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.