ODLUKA REKTORATA

Koševo više nije bolnica Univerziteta u Sarajevu

Oni su nastavna baza UNSA, ne Medicinskog fakulteta, dodao je, te istakao kako oni ne prave razliku između Univerziteta i Medicinskog fakulteta

Škrijelj: Falila su mišljenja tri vijeća. Arhiv

Z. K.

6.10.2020

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj odbio je zahtjev Kliničkog centra UNSA da mu se dodijeli status univerzitetske bolnice zbog toga što nisu predali kompletnu dokumentaciju usklađenu sa Zakonom o visokom obrazovanju i sa Statutom UNSA.

- Falila su mišljenja tri vijeća, jer, od četiri, oni su dostavili samo odluku jednog vijeća, NNV-a Medicinskog fakulteta, obrazlaži je rektor Škrijelj, napominjući da je KCUS pokušao od rektora dobiti saglasnost da su oni univerzitetska bolnica samo za potrebe Medicinskog fakulteta.

Oni su nastavna baza UNSA, ne Medicinskog fakulteta, dodao je, te istakao kako oni ne prave razliku između Univerziteta i Medicinskog fakulteta. 

- I pored mojih pisanih upozorenja, ostali su na tom stajalištu i nisu predali urednu, kompletnu dokumentaciju, zato su i odbijeni, pa kada je budu kompletirali, razmatrat ćemo ponovo - kaže rektor.

Federalni ministar zdravstva dr. Vjekoslav Mandić, poništavajući svoju raniju odluku, donio je nedavno rješenje da je KCUS nastavna baza samo za Medicinski fakultet.

- Nisam nadležan da komentarišem šire način rada tog ministra, ali moram primijetiti da je on svojom nedosljednošću i nepoštivanjem Zakona o visokom obrazovanju pokušao i mene dovesti u zabludu - ističe Škrijelj, te napominje da je ministar napisao da su oni nastavna baza samo za Medicinski fakultet.

- Umjesto da napiše da oni ispunjavaju sve uslove za status univerzitetske bolnice. Dakle, bavio se nečim što nije njegova nadležnost i suzio im poziciju. Pokušao je učiniti da KC bude samo nastavna baza i univerzitetska bolnica za Medicinski fakultet - kaže rektor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.