NOVI PRITISCI

Mirela Bubalo tvrdi: Otkaz mom suprugu u UIO je Osmicina osveta

Prije početka dodjeljivanja radnog odnosa, shodno zakonskim odredbama obratio se uredu direktora i tražio mišljenje o obavljanju dopunske djelatnosti

Bubalo: Radi se o osveti. Avaz

Piše: Ad. A.

8.10.2020

Dino Bubalo, suprug Mirele Bubalo, savjetnice savjetnice ministra Aljoše Čampare u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH, dobio je otkaz u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a prema njenom mišljenju radi se o osveti Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e, jer je nedavno protiv njega podnijela krivičnu prijavu. Ona je, podsjećamo, bila meta afere nakon što je jedan portal objavio da je anonimno u Pošti na Alipašinom Polju poslala krivičnu prijavu protiv Osmana Mehmedagića Osmice te predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. 

U izjavi za naš portal detaljno je pojasnila zbog čega je njen suprug Dino ostao bez posla.


Precizna hronologija

- Obzirom na hronologiju događaja koja je precizna, tačna i zakonski ispoštovana u potpunosti, očigledano je da se radi o nekim malverzacijama i da se ističe po nekim spinovima. U ovom slučaju se radi o osveti, nije to uopšte velika riječ, u ovom slučaju udara se na egzistenciju jednog čovjeka koji je ispunio sve uslove, bio najuspješniji u konkursnoj proceduri, zakonski je ispoštovao sve rokove i ono što se traži od njega prilikom promjene osnovne djelatnosti na dodatnu. Prije zasnivanja radnog odnosa radnog odnosa, shodno zakonskim odredbama, obratio se uredu direktora i tražio mišljenje o obavljanju dopunske djelatnosti, a po zasnivanju radnog odnosa dobio je mišljenje da se odbija i da je neosnovano. U skladu s tim u roku od dva dana ugasio je svoju dopunsku djelatnost i na osnovi toga oni izdaju rješenje, dakle ured za žalbe, kojim mu poništavaju rješenje o postavljanju, a nekoliko dana nakon toga i uprava za Indirektno oporezivanje izdaje rješenje kojim ga razrješuje s dužnosti – rekla nam je Bubalo. 


Podsjetimo, prema bh. zakonima  obrt može biti registrovan i kao dodatna djelatnost, ako je osoba već u radnom odnosu i plaća doprinose na platu. U ovom slučaju nije obavezna uplaćivati doprinose.

Anonimna prijava

Na pitanje na koga tačno misli da stoji iza kako je navela osvete Bubalo kaže da je ranije sve navela u krivičnoj prijavi koja je bila dostupna javnosti.

- Podnijela sam je protiv Osmana Mehmedagića , protiv nepoznate osobe iz Pošte i novinara Avde Avdića. Ta je cijela hronologija poznata javnosti i zna se šta se dešavalo, dakle nezakonito izuzimanje snimaka iz Pošte da bi se identifikovao anonimni prijavitelj kriminala. Svi navodi iz te prijave očigledno da su imali osnova da se istražuju te je otvorena istraga. Istraživati ko je anonimni prijavitelj na nezakonit način, tako što se izuzimaju snimke videonadzora iz Pošte, je zaista sramno, pogotovo za jednog direktora Obavještajno sigurnosne agencije – kaže Bubalo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.