DOM NARODA PARLAMENTA BIH

Majkić: Kako je moguće da se ministrica Turković ne obazire na Predsjedništvo BiH

Ono što joj stavljate na teret su zastave na pola koplja za 11. juli, mi ovdje pričamo o EU i demokratiji, poručio je Sarajlić

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić

8.10.2020

Delegatkinja Dušanka Majkić govoreći o nezakonitom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković istakla je da se radi o jednom od najlošijih ministarstava.

- Više godina su različite komisije pokušavale da se ovo pitanje pokrene. Zašto ministrica opstruiše dogovor oko formiranja ekspertskog tima za pitanje Trgovske gore. Nerauzmni su to razlozi, ali ona ne smatra da treba podnosi račun povodom toga. Kako je moguće da se ona ne obazire na Predsjedništvo BiH, oni ni to ne poštuje. Bez saglasnosti radi. Kineska ambasada traži da povuče potpis sa neke deklaracije o ljudskim pravima u gradovima u Kini. Kako ona to smije raditi bez konsultacija s Predsjedništvom. Predsjedništvo donese zaključak da nema zapošljavanja u DKP-u, a ona neuspješnog direktora FIPA-e Gordana Milinića imenuje na mjesto ministra savjetnika u Pekingu – poručila je Majkić.

Dodala je da je tu i sporna instrukcija DKP-u da se zastave spuste na pola koplja.

- Njezin savjetnik upotrebljava govor mržnje. Zašto ga ona ne ukori – poručila je Majkić.


Sjednica Dom naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Asim Sarajlić kazao je da zna šta je iniciralo gospođu Majkić.

- Nije ona opstruirala Trgovsku goru, bila je na licu mjesta. ne želimo mi neke u kinesko-ruske alijanse, a sve je ovo neka politička priča i obojena je. Gospođa Turković zna da radi taj posao. Ono što joj stavljate na teret su zastave na pola koplja za 11. juli, mi ovdje pričamo o EU i demokratiji, a vama su sporne zastave na pola koplja. Nemojte Dom naroda bombardovati ovako nečim, politička je tema, jest jučer Dodik iznio političke stavove oko Ujgura i njihovog statusa u Kini. Ne možemo zatvarati oči na nešto o čemu govori cijeli svijet – istakao je Sarajlić.

Dodao je da razumije političku poziciju Dušanke majkić, ali je moli da zadržimo nivo digniteta.

Majkić je istakla da je namjera bila da se vodi rasprava o ovoj instituciji.

- Pustimo nek se rasprava izaći. Samo sam to tražila - kazala je Majkić.

Delegatkinja Lidija Bradara poručila je da neće ulaziti u sadržaj. 

- Ovaj Dom ima pravo da o svemu raspravlja. Ne mislim da je bilo šta sporno da dobijemo informaciju. Predlažem da zaključak glasi da se zadužuje Vijeće ministara pripremi izvještaj o radu koji će poslužiti za raspravu o stanju u Ministarstvu vanjskih poslova i postupcima ministrice Bisere Turković. Možda će nas izvještaj demantirati - istakla je Bradara.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Denis Bećirović poručio je da je ovo mlaćenje prazne slame. 

- nema od ove priče ništa, a ne bi je ni bilo da vi iz HDZ ne podržavate sve što dođe od SNSD-a. Ne znam kako vi podržavate sve što dođe iz SNSD-a, ali očekujete ustupke od SDA - kazao je Bećirović. 

Delegatkinja Bradara odgovorila je da delegati HDZ imaju svoj stav i uvijek glasa po svojoj savjesti.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.