REAKCIJE

Grubeša za "Avaz": Zašto je potrebna hitna reforma pravosuđa

Imamo situaciju nedostatka zakonskog osnova za prikupljanje, obradu i provjeru finansijskih izvještaja sudija i tužilaca i njihovog ocjenjivanja, ističe Tegeltija

Grubeša: Moj stav je poznat. Arhiv

Piše: M. Aščić

10.10.2020

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi postigla određeni nivo pripremljenosti u oblasti pravosuđa. U toku izvještajnog perioda nije postignut napredak. Nisu poduzete odgovarajuće mjere za postupanje po nalazima iz izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava. Navodi se ovo, između ostalog, u posljednjem izvještaju Evropske unije u napretku BiH ka članstvu u EU.


Jasna poruka

Istaknuto je da očiti znakovi pogoršanja „zahtijevaju hitne mjere za jačanje integriteta i ponovno uspostavljanje povjerenja građana u pravosuđe, počevši od kredibilnog i rigoroznog sistema provjere finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija“.

Iz EU su naglasili da je hitno potrebno usvojiti novi Zakon o VSTV-u, koji je usklađen s evropskim standardima. Upravo su izmjene ovog zakona jedan od 14 prioriteta koje naša država mora ispuniti ako želi biti članica EU.


Tegeltija: Sud poništio pravilnike. Avaz

U izvještaju se navodi da su reforme po pitanju provjere integriteta naišle na otpor u pravosuđu. Istaknute su i dvije odluke Suda BiH, kojima se poništava Pravilnik VSTV-a o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca, ali i kriteriji za ocjenu rada svih nosilaca pravosudnih funkcija.

- Ovaj presedan predstavlja veliki udarac reformi pravosuđa - kaže se u izvještaju.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, rekao je jučer za „Avaz“, komentirajući poruke iz Brisele, da „nije bilo ove dvije odluke Suda, ne bi bilo ni te urgentne potrebe za izmjenom Zakona o VSTV-u“.

-Sada imamo situaciju nedostatka zakonskog osnova za prikupljanje, obradu i provjeru finansijskih izvještaja sudija i tužilaca i njihovog ocjenjivanja, što je opet usko vezano za proces imenovanja. Ako govorimo o najurgentnijim stvarima, to su te dvije oblasti koje smo mi već bili uredili pravilnicima, ali je Sud BiH to poništio - ističe Tegeltija.

Josip Grubeša, državni ministar pravde, rekao nam je da izvještaj o napretku za BiH ukazuje na ono što je i prije javno isticao - da je reforma cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH, uključujući VSTV, nužna.

- Žurno moramo krenuti u reformu pravosuđa BiH, jer bez toga nismo na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama - kaže.



Pokloniti pažnju

On je podsjetio da je Ministarstvo pravde lani formiralo Radnu grupu za izradu izmjena Zakona o VSTV-u i da je pripremljen nacrt zakona kojim se uređuju pitanja koja je potrebno hitno riješiti da bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a.

- VSTV ima prevelik značaj da mu ne bismo poklonili pozornost koju zaslužuje. Stoga ćemo još više i intenzivnije raditi na donošenju novih zakonskih rješenja i poboljšanju postojećih - tvrdi Grubeša.

Cilj izmjena

-Ustavni okvir je takav kakav je, da mi u BiH moramo imati kompromis i uključiti puno više nivoa da bismo došli do konačnog rješenja. Krajnji cilj zakona je da kroz funkcioniranje pravosudnih institucija, osim neovisnosti pravosuđa, osigura pravnu sigurnost i jednakost građana pred zakonom - ističe Grubeša.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.