UČESTVOVALO 80 TRAKTORA

Ovako je danas bilo na Traktorijadi u Gračanici

Na Visu smo vidjeli razne marke traktora „IMT“, „IMR“, „Štajner“, Nju Holand“ „Laburđini“, „Ferguson“, „Hurlian“, „Same“...

Čatvrta „Traktorijada na izletištu Vis“. H. Čalić

Piše: H.Čalić

11.10.2020

Nusret Mustafić, Hazim Sarajlić i Ramadan Omerčić, traktoristi iz Babića, danas su na izetištu Vis, 690 metara nadmorske visine, 8 kilometara sjeverno od Gračanice, poštujuću sve epidemiološke mjere, organizovali 4.tradicionalnu „Traktorijadu 2020“.

Umjesto 200, na Vis je stiglo 80 traktora iz Doboj Istoka, Gradačca, Srpca, Teslića, Gračanice...

Mustafić, Bešić i Sarajlić u organizaciji poštuju epidemiološke mjere. H. Čalić

- Njima je ugodan boravak, druženje i takmičenje u natezanju trakora, natezanju konopa u ime gradonačenika grada Gračanice Nusreta Helića poželio Edin Ibrišević, direktor Tuurističkog ureda Gračanice. Položeno je svijeće i odana počast za oslobodioca Visa, a onda su traktoristi krenuli na takmičenje.


Na Visu smo vidjeli razne marke traktora „IMT“, „IMR“, „Štajner“, Nju Holand“ „Laburđini“, „Ferguson“, „Hurlian“, „Same“. Osamdeset traktora u prosjeku je snage 70 konjskih snaga, a to je 5.600 konjskih snaga.

Studentica Enida Halilović, jedina žena traktorista. H. Čalić

Traktorijadu smo kao udruženje organizovali sa daleko manjim brojem traktora zbog epidemije, ali tradiciju nismo prekidali Nekad se i ljudi i traktori malo odmore, druže - kazao je Nusret Mustafić.

Veselo društvo uživao u janjetini. H. Čalić

Na Visu smo zatekli u veselo društvo koje je za ovu priliku napravio specijalnu prikolicu za uživanje uz ražanj koji se okretao. Malo dalje susrećemo i Enidu Halilović iz Babića, studenticu druge godine Poljoprivredno-prehrabenog fakulteta u Sarajevu, jedinu ženu koja je prošle godine naučila voziti traktor i ocu Nuragi pomaže u poljoprivrednim poslovima, kada nije na fakultetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.