DONACIJA

Republika Koreja BiH isporučila testove za koronu

Ukupna vrijednost donacije je 199.800 dolara

A. Č. 7 Fena

S današnje primopredaje

Foto: MINISTARSTVO


S ciljem realizacije donacije Ambasade Republike Koreje u Zagrebu Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine uručeni su testovi za koronavirus.

Riječ je o testovima „OSANG Healthcare GeneFinder COVID-19 Plus RealAmp Kit“ , a u skladu sa Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje podijeljeni su nadležnim institucijama.

Testovi su isporučeni Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 84 kita/seta, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 82 kita/seta, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla 30 kitova/setova, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 25 kita/setova i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta jedan kit/set. 

Ukupno je isporučeno 222 kita/seta testova, a ukupna vrijednost donacije je 199.800 dolara - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

  • S današnje primopredaje opreme

    S današnje primopredaje opreme

    Foto: MINISTARSTVO


U saopćenju se navodi da je donacija realizirana na osnovu izdanog Rješenja o suglasnosti/odobrenju za uvoz i korištenje testova „OSANG Healthcare GeneFinder COVID-19 Plus RealAmp Kit“, humanitarnog karaktera Bosni i Hercegovini, koje je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta, a u skladu s Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Primopredaji donacije prisustvovali su konzul Ambasade Republike Koreje u Zagrebu Dongik Jeong i pomoćnica ministrice civilnih poslova za oblast zdravstva Draženka Malićbegović - saopćeno je iz tog ministarstva.

NA VRH

Podijeli članak na