COVID-19

Izetbegović: Može doći i do kolapsa zdravstva

Poznato je da je KCUS jedina ustanova u KS koja liječi bolesne od COVID-19, ali i pruža tercijarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu

Izetbegović: Veliki pritisak na KCUS. Arhiv

G. M.

16.10.2020

Situacija postaje vrlo ozbiljna i očekujem rast. Svaki dan raste broj zaraženih. Zemlje regiona obaraju loše rekorde. Pretpostavljam da nas sličan scenarij čeka, izjavila je za N1 generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Dodaje da je u Podhrastovima trenutno 52 bolesnika, od čega 8 u intenzivnoj njezi.

- Sto uposlenika KCUS-a je raspoređeno za rad u Podhrastove koji su punkt naše infektivne klinike, što znači da oni ne mogu raditi svoje redovne poslove. Kroz trijažne šatore KCUS-a dnevno prolazi preko 3.000 pacijenata, koji trebaju našu uslugu. Uz redovna bolovanja uposlenika i godišnje odmore, sada se pojavljuje problem sa Covid pozitivnima i onima koji su imali kontakt pa moraju u samoizolaciju. Trenutno imamo oko 30 pozitivnih i 17 u samoizolaciji, znači ukupno 47 van rada zbog COVID-19 - ističe Izetbegović.

Poznato je da je KCUS jedina ustanova u KS koja liječi bolesne od COVID-19, ali i pruža tercijarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

- Tim režimom radimo od 31. januara 2020. i ljudi postaju umorni. Ja nisam nikako koristila godišnji odmor, neki od mojih saradnika jesu, ali mali broj dana. Ozbiljno i predano radimo da pomognemo bolesnicima. Ogroman je pritisak na KCUS. Kako će se situacija odvijati mi ćemo se prilagođavati. Ako bude izuzetno povećan broj bolesnih od COVID-19 naravno da može doći i do kolapsa u zdravstvenom sistemu. Prodor virusa među zaposlene je najveća opasnost. Tada je sasvim svejedno koliko i kojih lijekova i aparata imate, ako nema onih koji time upravljaju - upozorava generalna direktorica KCUS-a.

Zamolila je građane da propisno i stalno nose maske, poštuju fizičku distancu, peru često ruke i provjetravaju prostore u kojima borave.

- Zajednički možemo učiniti mnogo u smislu sprečavanja naglog skoka oboljelih. Do sada smo se prilično dobro nosili – zaključila je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.