PREZENT, PERFEKT, FUTUR

Može li iko favoritima vlasti pomrsiti račune?

Ko uspije na izbore masovno izvesti najmlađu generaciju, one koji prvi put glasaju, i one koji ne glasaju nikad i nikako, taj bi, možda, mogao ljudima vratiti nadu

Sidran: Pisac, smanji doživljaj. Arhiv

Piše: Abdulah Sidran

18.10.2020

Naša je politika valjanje u blatu posljedica, dok se o uzrocima malo ko usuđuje misliti, a gotovo niko i ne pomišlja po njima udariti i njih rješavati!

Naš je izborni sistem i njegova provedba do te mjere kompromitovan da je zbilja glupavo u praćenje zbivanja oko njega ulagati i trunku emocije. Kao što je onomad uskliknuo prosvjetitelj Dositej: „Škola ! Škola ! A ne zvona i praporaca !“ – tako bi današnji ozbiljan čovjek morao uzviknuti. „O uzrocima, o uzrocima, a ne o blatu posljedica !“

Neke davne izborne godine jedan mi novinarski veteran – znalac svega i svačega – reče ovako. „Njemu su potrebna samo TRI GLASA za pobjedu !“ PAF ! Pričali o šansama načelnika jedne povelike općine da osvoji drugi-treći, ne znam koji mandat.

Tumači mi taj veteran: „On je kod sebe u Općini zaposlio sedamsto ljudi. Dovoljno je dvjesto, al eto, svi tako rade, pa i on. Svi će oni glasati za njega, jer bi, ako glasaju drukčije, rizikovali svoja radna mjesta. Dodaj tome broju članove njihovih porodica.

U svakom ima još barem jedno-dvoje sa glasačkim pravom. Dobiješ finu cifru. Zatim: u vlasništvu Općine je toliko i toliko javnih preduzeća, firmi, ustanova... Malo će se iko u njima naći da glasa protiv one strukture koja ga je uhljebila, zbrinula, osigurala mu ugodan život.

Kad tu cifru sabereš, pa kad joj dodaš članove njihovih porodica, pa kad sabereš sa onim što smo zbrojali u Općini – dobiješ oko 48 posto glasova potrebnih da zadržiš vlast. Prema tome, na izbore izlazi da ufati ona 3 glasa, i miran iduće 4 godine! 

Ko ima realnih šansi da takve nadglasa ? Niko. Zato, pisac, smanji doživljaj. Dok se ne promijene izborna pravila, dok se ne promijene temeljni zakoni, dok se ne udari po UZROCIMA, sve ti je ovo puki folklor, igranka, zabava za dokon svijet“.

Nemam argumenata. Veteran mi sve na olovku pokazo. Brojevi tuku jače od teške artiljerije. Smrkoh se, umuknuh - kao da su se na mene nebesa stropoštala. Nema nade ?

„Ima. Ko uspije na izbore masovno izvesti najmlađu generaciju, one koji prvi put glasaju, i one koji ne glasaju nikad i nikako, taj bi, možda, mogao ljudima vratiti nadu“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.