BERNSKA KONVENCIJA

Eko-organizacije podnijele žalbu protiv BiH zbog hidroelektrana na Neretvi

Iako je područje neadekvatno istraženo, poznato je da su prisutne rijetke vrste

Eko-organizacije podnijele žalbu protiv BiH zbog hidroelektrana na Neretvi. Ilustracija

L. M.

22.10.2020

Organizacije za zaštitu životne sredine podnijele su u četvrtak, 22. oktobra, žalbu protiv Bosne i Hercegovine Sekretarijatu Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih životinja i prirodnih staništa zbog nedostatka zaštite gornjeg toka rijeke Neretva od planiranih osam hidroenergetskih objekata. Žalbu su podnijele organizacije: Centar za životnu sredinu, Aarhus centar Sarajevo, Riverwatch, Euronatur, ClientEarth i CEE Bankwatch mreža.

Planirani projekti na tom području su hidroelektrana Ulog od 35 MW i sistem od sedam manjih hidroelektrana, koje čine hidroenergetski sistem (HES) Gornja Neretva.

- Te hidroelektrane će pretvoriti veći dio gornjeg dijela rijeke - dionice od oko 30 km - u niz brana, cijevi i rezervoara koji se nastavljaju jedan na drugi - smatraju iz nevladinih organizacija. 

Žalba tom sekretarijatu uslijedila je nakon žalbe koju je ta grupa organizacija podnijele ranije ove godine Sekretarijatu Energetske zajednice, ističući ozbiljne nedostatke u postupcima izdavanja dozvola za te projekte.

- Procjene utjecaja na životnu sredinu urađene za te projekte identificirale su nekoliko značajnih vrsta prisutnih u blizini lokacije hidroelektrana, ali je ipak zaključeno da projekti mogu ići u realizaciju. Iako je područje neadekvatno istraženo, poznato je da su prisutne rijetke vrste, uključujući medvjede, vukove, vidre i rakove, kao i određenu vrstu pastrmke - navodi se u zajedničkom saopćenju organizacija - prenosi Radio Slobodna Evropa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.