OZNAČENA KAO NEDOPUŠTENA

Odbijena žalba "Zraka" na odluku o pokretanju stečajnog postupka

Dopisom suda od advokata Suljića tražena je dopuna dokumentacije

Firma "Zrak". Facebook

A. O.

20.6.2023

Žalba koju je poredstvom advokata uputio v.d. direktor preduzeća "Zrak" Edin Čano na prvostepenu odluku o pokretanju stečajnog postupka je odbijena, a kako ističu iz firme „Zrak“, dobili su nezvaničnu informaciju da je odbijena kao nedopuštena zbog obraćanja neovlaštenog lica.

Ova žalba bila je upućena Kantonalnom sudu Kantona Sarajevo.

Ranije je izvršena zamjena advokata koji zastupa interese firme na način da je prethodni advokat Kenan Ademović otkazao punomoć, a imenovan je advokat Edin Suljić.

- Dopisom suda od advokata Suljića tražena je dopuna dokumentacije, tako da je nejasno zbog čega se nakon izmjene advokata uopšte spominje ime Kenana Ademovića od suda. Da je situacija jasna i uvezana, dokaz je da je stečajni upravnik još jučer putem pošte poslao otkaze ugovora o radu svim radnicima, iako je prethodno na sastanku s ministrom, v.d. direktorom „Zraka“ i predstavnicima sindikata dogovoreno da se ne uručuju otkazi prije odluke suda po žalbi – navodi se u saopćenju.

Dalje ističu da je ostvaren kontakt s firmom BNT-TmiH s ciljem potpisivanja novog višemilionskog ugovora, a što bi značilo obezbijeđen posao za "Zrak" u narednih nekoliko godina.

- Dogovoreno je formiranje stručnog tima, sastavljenog od renomiranih stručnjaka iz oblasti optike, optoelektronike i elektronike, te nekoliko fizičara, hemičara i matematičara, koji bi napravili dugoročnu strategiju rada i razvoja "Zraka". Kapacitet stečajnog upravitelja ograničen je o tom pitanju te su naveli da trenutno obavlja tri posla. Moramo naglasiti da taj isti stečajni upravitelj već šest godina obavlja tu funkciju u firmi Šipad te da je zaposlenik KJKP Toplane Sarajevo, što znači da trenutno obavlja tri posla i samim tim je upitno koliko on zaista može biti posvećen „Zraku“ - navodi se u saopćenju.

Vladi Federacije BiH su uputili apel, navodeći da, ukoliko Vlada nakon svih ovih pokazatelja nije spremna, a „Zrak“ ima informaciju da ima zakonsku mogućnost i ingerencije da po hitnoj proceduri sve ovo zaustavi i izuzme postupak iz suda, to bi bila praktična primjena opredijeljenosti Vlade za očuvanje i razvoj firme, u šta ne žele, kako kažu, sumnjati. U protivnom: „Bio jednom jedan Zrak“, zaključili su iz ovog preduzeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.