DOBRA VIJEST

30 miliona KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru u FBiH

Privredni subjekti ovu pomoć moći će koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja

Đapo: Zahvalna sam i kolegama u Vladi FBiH koji su me podržali. Arhiv

Piše: E. H.

23.10.2020

Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo je danas javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći poslovnim subjektima iz turističko-ugostiteljskog sektora u okolnostima pandemije koronavirusa. 

Finansijska pomoć u ukupnom iznosu od 30.000.000 maraka bit će dijeljena u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH, koju je usvojila Federalna vlada. Pravo učešća po ovom javnom pozivu imaju hoteli, turističke agencije, tur operateri i turistički vodiči.

Opći cilj dodjele finansijske pomoći je očuvanje radnih mjesta, osiguranje podrške Iikvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima. Poseban cilj je očuvanje radnih mjesta i osiguranje hitno potrebne likvidnosti u turističko-ugostiteljskom sektoru Federacije BiH.

Privredni subjekti ovu pomoć moći će koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1. jula do 31. decembra.


Đapo: Turistički privrednici zadovoljni su iznosom. Arhiv

Jedan od uvjeta ovog javnog poziva jeste i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine. Također, maksimalan iznos finansijske pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu, ne može preći iznos od 700.000 KM.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objave, a svi zainteresirani javni poziv mogu na naći i na internet stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je da je vrlo radosna zbog činjenice da je njen višemjesečni angažman i rad na pomoći turističkom sektoru u ova teška vremena urodio konkretnom pomoći.

- Zahvalna sam i kolegama u Vladi FBiH koji su me podržali kada sam zatražila da se pomogne turizmu, kao i predstavnicima turističkih privrednika koji su imali strpljenja. Gotovo cijelo ljeto bila sam angažirana na iznalaženju načina na koji trebamo pomoći radnicima u turizmu. Turistički privrednici zadovoljni su iznosom pomoći koja će većini značiti da neće morati zatvarati firme i otpuštati radnike. Pandemija će ostaviti negativne posljedice i moramo se svi zajedno boriti za svako radno mjesto – rekla je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.