VLADA FBIH

Za pomoć autobuskim prijevoznicima 10 miliona KM

Ovaj javni poziv je otvoren 21 dan od dana objave, odnosno do 13. novembra

Opći ciljevi dodjele finansijske pomoći su očuvanje radnih mjesta. Ilustracija

Avaz.ba

23.10.2020

Stupanjem na snagu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije Covid-19, ispunjeni su preduvjeti za objavu javnog poziva i za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći u iznosu od 10 miliona KM, korisnicima čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika. 

Ovaj javni poziv je otvoren 21 dan od dana objave, odnosno do 13. novembra, što je ujedno i posljednji dan za predaju zahtjeva.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poziva sva privredna društva, privatne poduzetnike i poduzeća čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika, koja su periodu od 1. aprila do 30. septembra ove godine u odnosu na ovaj period 2019. godine ostvarila pad oporezivog prometa u glavnoj djelatnosti od najmanje 40 posto, da dostave traženu dokumentaciju.

Opći ciljevi dodjele finansijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima.  

Privredni subjekti ovu pomoć će moći koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1.7. do 31.12.2020. godine. Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine. 

Infrastrukturni projekti

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM, a maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu, ne može preći 700.000 KM.

- Deset miliona, od ukupno predviđenih 20 miliona KM Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, namijenjeno je za finansijsku pomoć provođenju započetih infrastrukturnih projekata od strane javnih poštanskih operatera, željeznica i u svrhu modernizacije aerodroma - saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.