OTKRIVAMO

Stejt department kritikovao bh. vlasti

Pomoć vlade SAD, ipak, nije upitna - Organi za provođenje zakona nastavili su redovno istraživati ova krivična djela, a sudije donositi kazne ispod minimalnih

E. Halimić

Tokom 2019. u BiH ukupno bilo 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima

Foto: Arhiv


Bosni i Hercegovini barem još godinu dana neće biti uskraćena pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država, saznaje „Dnevni avaz“. Podsjećamo, SAD su zaprijetile našoj državi da će ukinuti svu državnu pomoć, i to zbog neprovođenja državne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

Netrgovinska pomoć

Naime, Stejt department ponovo je analizirao trenutnu situaciju i zaključio da „BiH u potpunosti ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini“. 

Pojašnjeno je da će naša država već treću godinu zaredom ostati na listi za praćenje SAD kada je u pitanju trgovina ljudima. Tačnije, BiH će ostati na drugom nivou, a pad na treći nivo značio bi potpuno ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoć Vlade SAD, uključujući vojnu pomoć i pomoć USAID-a.

Potvrdili su to ranije za „Avaz“ iz Ambasade SAD u BiH.

Iz Stejt departmenta su naglasili da pod naporima koje je poduzela naša država smatraju organiziranje radnih grupa s predstavnicima vlada i civilnog društva, a za implementaciju nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima koja je usvojena u januaru 2020.

Državni budžet

  • Faksimil dijela izvještaja Stejt departmenta

    Faksimil dijela izvještaja Stejt departmenta

    Foto: PrintScreen


- BiH je identificirala još žrtava, a Tužilaštvo BiH imenovalo je tužitelja za borbu protiv trgovine ljudima koji će biti udarna snaga i jedini mehanizam za koordinaciju napora za provođenje zakona između entiteta. BiH je revidirala strukturu i smjernice regionalnih koordinacionih timova kako bi povećala efikasnost – navodi se u izvještaju. 

Dodaje se da, ipak, „vlast nije pokazala veće napore u odnosu na prethodni izvještajni period“.

- BiH nije imala odobreni državni budžet, što je odgodilo finansiranje napora za borbu protiv trgovine ljudima. Organi za provođenje zakona nastavili su redovno istraživati trgovinu ljudima, dok su sudije nastavile donositi kazne ispod minimalnih kazni, kao što to čine u svim krivičnim predmetima u BiH. Provođenju zakona nedostajale su istrage i gonjenja usredsređena na žrtve, a Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i dalje je bila neučinkovita – naglašeno je.

Osim toga, BiH je nastavila kažnjavati žrtve i nije isplaćivala godišnja sredstva nevladinim organizacijama za napore u zaštiti žrtava. 

Preporuke SAD

- Energično istražujte, procesuirajte i osuđujte trgovce ljudima. 

- Provesti zakon kojim se žrtve izuzimaju od kaznenih djela za nezakonita djela koja ih njihovi trgovci prisiljavaju.

- Obučiti osobe koje reagiraju na prvi način o identifikaciji žrtava.

- Dodijeliti dovoljno sredstava za skloništa koja vode nevladine organizacije i razviti finansijske politike koje efikasno alociraju sredstva za pomoć žrtvama.

- Poboljšati saradnju i koordinaciju između državnih i poddržavnih aktera.

- Formalno razdvojiti postupke identifikacije i službeni status žrtve od saradnje na istragama i gonjenjima.

- Povećati kapacitete za sprovođenje zakona i obuku za istragu složenih slučajeva.

- Obučiti sudije da razumiju ozbiljnost trgovine ljudima prilikom izricanja kazni.

- Standardizirati pomoć žrtvama u cijeloj zemlji.

Više o temi Stejt department

STEJT DEPARTMENT
Korupcija tjera strane investitore!
ISTRAŽUJEMO
Amerika želi snažnu Bosnu i Hercegovinu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na