SUTRA DOLAZI U BIH

Lavrov: S bh. partnerima razgovarat ćemo o Dejtonskom sporazumu

Njegova temeljna načela omogućuju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti te razvoj, izjavio Lavrov

Lavrov: Sutra dolazi u BiH. Arhiv

A. J.

27.10.2020

Jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Dejtonskog  mirovnog sporazuma, čija se 25. godišnjica obilježava 14. decembra. Uvjereni smo da Dejtonski sporazum zadržava svoju aktuelnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućuju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti te razvoj.

To je u intervjuu za "Večernji list" izjavio ministar vanjskih poslovoa Rusije Sergej Lavrov koji sutra dolazi u zvanično posjetu našoj zemlji. 

Istakao je i da je uvjeren da su i Rusija i Hrvatska zainteresirane za jačanje međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti, za održivi razvoj te političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba.

- Regija jugoistočne Europe ostaje prirodno, povijesno okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih učesnika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja temeljenog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima - kazao je, između ostalog, Lavrov.

Podsjećamo da je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova potvrdila da će tokom posjete BiH na dnevnom redu biti rasprave o daljem razvoju bilateralne političke, trgovinske, ekonomske, kulturne i humanitarne saradnje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.