GLOBUS

Portparol MVP Rusije: Moskva je protiv bilo kakve izmjene Dejtonskog sporazuma

Agencije

26.1.2018

Portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da se Moskva principijelno ne slaže s novim idejama o preispitivanju Dejtonskog sporazuma koje se mogu čuti iz SAD.

Mi smo protiv toga da se zamijeni ili izmijeni Dejtonski sporazum, tim prije što se predlaže da se entitetima izvana nametnu neki novi modeli državnog uređenja - rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

Navela je da Moskva smatra kako su takvi pokušaji "neprihvatljivi i neumjesni, i da prijete prekidu postkonfliktnog rješavanja problema i destabilizaciji situacije na Balkanu u cjelini".

Prema njenim riječima, Rusija, kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, nastavlja da dosljedno slijedi njegovu direktnu realizaciju.

- Uvjereni smo da dalji razvoj BiH kao decentralizirane demokratske države može biti osiguran samo na čvrstoj i izbalansiranoj osnovi Dejtonskog sporazuma, i ravnopravnosti sva tri naroda - kazala je Zaharova.

Dodala je da se Moskva također zalaže za ukidanje "protektorata visokog predstavnika".

Moskva namjerava da i dalje pomaže stranama u BiH u realizaciji Dejtonskog sporazuma i da razvija sa BiH i entitetima uzajamno korisne veze - istakla je Zaharova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.