SRAMOTNO

SDA-ov kadar spriječio da inspekcija izvrši nadzor u KCUS-u

Anis Ajdinović. Arhiv

Piše: D. H.

30.10.2020

Vlada Kantona Sarajevo pozvala je Federalnu upravu za inspekcijske poslove da odmah obavi inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, radi provjere stavljanja u funkciju 30 posto bolničkih kapaciteta. Danas su se oglasili i iz FUZIP-a.

- U uslovima proglašene epidemije u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove postupa po naredbama nadležnih federalnih organa uprave, odnosno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, te Vlade FBiH, poručuju iz te ustanove, čime jasno naglašavaju na čije naredbe će reagovati.

- Rok za uspostavu navedenih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja naredbe, a za njeno provođenje odgovorni su direktori i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti. Dakle, rok za provođenje naredbe je tek istekao, te se očekuje analiza poduzetih mjera, na osnovu koje će se donijeti odgovarajuće procjene situacije vezane za poštivanje naredbi i eventualni nalozi za dalje postupanje nadležnih organa, kako za KCUS, tako i za ostale kliničke centre u FBiH, zaključuju iz Federalne isnpekcije.


Ovako su iz Federalne inspekcije reagirali na poziv Vlade KS ili, da budem potpuno precizni, ovo je bilo njihovo nemušto objašnjenje kojim su nastojali opravdati svoje de facto odbijanje da izvrše inspekcijski nadzor prema KCUS-u.

Iza ovog odbijanja stoji Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, koji je na ovu poziciju postavljen kao kadar SDA.


Istovremeno,  ministri iz SDA u Vladi KS, ne dozvoljavaju Mariju Nenadiću kao premijeru i Anisu Kriviću koji ga mjenja na tom mjestu zbog Nenadićeve samoizolacije, da se odobre dodatna sredstva za zapošljavanje neophodnih stručnjaka.

Na taj način SDA ne posustaje da se, i u vrijeme pandemije koronavirusa, služi prljavim igrama, koristeći institucije države BiH kao privatnu igračku za provođenje stranačke sile i samovolje, na taj način direktno ugrožavajući zdravlje građana BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.